8/11/19

«To ημερολόγιο ενός αδέξιου εραστή» του Θόδωρου Σούμα

Μια τολμηρή ιστορία με άξονα τον ανεκπλήρωτο πόθο είναι το «Ημερολόγιο ενός αδέξιου εραστή» (εκδ. Βακχικόν, σελ. 116) του Θόδωρου Σούμα, που τελείωσα πρόσφατα. Πρωταγωνιστές της, ένας ρομαντικός, σχετικά άτολμος άντρας ο Φάνης και οι γυναίκες που ερωτεύεται στην πορεία της ζωής του. Λικνιζόμενες και δελεαστικές ή αθώες και ακούσια προκλητικές. Γυναίκες που δεν μπορεί να αδράξει. 

Άγονοι έρωτες, αδυναμία πραγμάτωσης κι ενσάρκωσης της σεξουαλικής επιθυμίας, ερωτική αποστέρηση, πίκρα του ατελέσφορου έρωτα, αλλά και συγκρούσεις ανάμεσα στα δύο φύλα, ανάμεσα στον έρωτα και τον σεξισμό, τον ρομαντισμό και τη φαλλοκρατία, το συναίσθημα και τον κυνισμό, το πάθος και τη ματαίωση• αντιθέσεις μεταξύ των τάσεων των ανθρώπων για άμεσο, πρωτογενές σεξ και για διάλογο με το άλλο φύλο, αποτελούν τα κύρια στοιχεία αυτού του τολμηρού μυθιστορήματος 
Γραμμένο άλλοτε με ύφος ημερολογιακό, εσωτερικών σκέψεων, και άλλοτε σκωπτικό και διαλογικό, ηδυπαθές και καμιά φορά ζοφερό, το τολμηρό αυτό μυθιστόρημα αφηγείται την κεντρική, «σύγχρονη», σκοτεινή ερωτική ιστορία του Φάνη που περιστρέφεται γύρω από την ίδια γυναίκα, την Ηλέκτρα και, εμβόλιμες, διαφορετικές παλαιότερες σχέσεις του.