27/11/19

Οι σκιές του Μπρούκλιν - Motherless Brooklyn

Ο Έντουαρτ Νόρτον σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί σ’ αυτό το αυθεντικό φιλμ νουάρ, του οποίου κάθε καρέ είναι άρτιο από όλες τις απόψεις: ερμηνείες, ατμόσφαιρα, ντεκόρ, φωτογραφία, κοστούμια και τέλος από μια ανεπανάληπτη ερμηνεία του ίδιου του Νόρτον, ο οποίος

υποδύεται έναν ντετέκτιβ τον Λάιονελ Έσρογκ, ο οποίος έχει σύνδρομο Τουρέτ (τικ και αιφνιδιαστικά ξεσπάσματα, άκακα στους ανυποψίαστους συνομιλητές του) και είναι ευφυέστατος.
Είμαστε στη Νέα Υόρκη του 1957, παρόλο που το ομότιτλο μυθιστόρημα του Τζόναθαν Λέθεμ διαδραματίζεται στη δεκαετία του 1990. Ο Νόρτον κατάφερε να το μεταφέρει χωρίς να αλλάξει τίποτα από την υπόθεση εκτός βέβαια από την ατμόσφαιρα γενικά, δημιουργώντας έτσι ένα φιλμ νουάρ δομημένο με βάση τα πρότυπα της δεκαετίας του ’50. Εκεί, λοιπόν, ο Λάιονελ σε κάποια αποστολή του γραφείου του, βλέπει το αφεντικό του να πεθαίνει στα χέρια του, ύστερα από μια ενέδρα που τους έχουν στήσει και πριν ξεψυχήσει τον ακούει να του ψιθυρίζει κάποιο στοιχείο σχετικό με την υπόθεση που είχαν αναλάβει.
Χωρίς αφεντικό πλέον και έχοντας τη βοήθεια τριών συνεργατών, ο Λάιονελ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και την έρευνα για τον υπεύθυνο του θανάτου του αφεντικού του. Μια έρευνα που θα τον φέρει αντιμέτωπο με υπόκοσμο που δρα κάτω από τη βιτρίνα του δημαρχείου και της πολεοδομίας, που θέλουν να «κουμαντάρουν» την αναπτυσσόμενη Νέα Υόρκη και το Μανχάταν, με τέτοιο  τρόπο μάλιστα που θα απομακρύνει τους «νέγρους» από την περιοχή.
Ρατσισμός, πολιτική και οικονομική διαφθορά, αλλά και «καλή κοινωνία» και νυκτερινά κλαμπ, όπου εκεί ο Λάινοελ θα βρει την «αδελφή ψυχή», μια κοπέλα που τον παίρνει στα σοβαρά και δεν ενοχλείται από την ιδιορρυθμία του. Οπότε μπαίνει στη μέση η προσδοκία για αίσθημα ή η μοιραία γυναίκα.
Ο Έντουαρντ Νόρτον έχει βάλει όλα τα πράγματα στη σωστή τους θέση και σε σωστές δόσεις, με αποτέλεσμα μια ταινία που καθηλώνει το θεατή με τη συμβολή των ερμηνειών από γνωστούς ηθοποιούς, όπως τους Γουίλεμ Νταφόε και Άλεκ Μπάλντουιν από την πλευρά των κακών, την Γκούγκου Μπάτα-Ρο στο ρόλο της ιδιοκτήτριας ενός μπαρ που εμπλέκεται, αλλά συμπαθεί τον Λάιονελ και τον Μπρους Γουίλις που είναι το αφεντικό του.
Φωτογραφία, ντεκόρ και κοστούμια εποχής μαζί με τη τζαζ μουσική υπόκρουση, ολοκληρώνουν το εξαιρετικό αυτό αστυνομικό φιλμ νουάρ. (Κριτκή μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 28/11/19
Είδος: Δράμα, Αστυνομική
Σκηνοθεσία: Έντουαρντ Νόρτον
Παίζουν: Μπρους Γουίλις, Έντουαρντ Νόρτον, Γκούγκου Μπάθα-Ρο, Γουίλεμ Νταφόε, Άλεκ Μπόλντγουϊν, Λέσλι Μαν, Μπόμπι Καναβάλε, Τσέρι Τζόουνς, Φίσερ Στίβενς 
Σύνοψη: Νέα Υόρκη, 1957. Ο Λάιονελ Έσρογκ (Έντουαρντ Νόρτον), ένας μοναχικός ιδιωτικός ντετέκτιβ με σύνδρομο Τουρέτ, αναλαμβάνει να διαλευκάνει τον φόνο του μέντορα και μοναδικού φίλου του, Φρανκ Μίνα (Μπρους Γουίλις). Έχοντας λιγοστά στοιχεία και ένα ψυχαναγκαστικό μυαλό στη διάθεση του, ο Λάιονελ ανακαλύπτει τα καλά φυλαγμένα μυστικά που κρατούν σε ισορροπία τη μοίρα ολόκληρης της πόλης. Σε μία μυστηριώδη διαδρομή από τα ποτισμένα με τζιν τζαζ κλαμπ του Χάρλεμ ως τις σκληρές φτωχογειτονιές του Μπρούκλιν και τα πολυτελή σαλόνια των εμπόρων εξουσίας, ο Λάιονελ έρχεται αντιμέτωπος με κακοποιούς, διαφθορά και τον πιο επικίνδυνο άνδρα της πόλης για να τιμήσει τη μνήμη του φίλου του και να σώσει τη γυναίκα που μπορεί να αποδειχτεί σωτήρας του. (Διανομή: Tanweer)