14/11/19

Μια ευτυχισμένη γυναίκα – The escape

Μόνον ευτυχισμένη δεν φαίνεται σ’ αυτό το δράμα η Τζέμα Άρτερτον (τελευταία φορά την είδα στο Quantum of Solace ως ένα από τα κορίτσια του Μποντ), η οποία -ως Τάρα εδώ- τα έχει όλα(;) στη ζωή της: έναν γοητευτικό, εργασιομανή και σεξουαλικά πάντα έτοιμο σύζυγο (τον υποδύεται Ντόμινικ Κούπερ) με οικονομική άνεση, δύο μικρά παιδιά που την ταλαιπωρούν όπως όλα τα μικρά τους γονείς τους και ένα ωραίο σπίτι σε προάστιο του Λονδίνου.
Αυτό που την πνίγει όμως είναι το γεγονός ότι αισθάνεται παγιδευμένη σε μια ρουτίνα που την σκοτώνει. Πρωινό ξύπνημα και σεξ, ετοιμασία breakfast, προετοιμασία των παιδιών, το μεγάλο στο σχολείο, επίσκεψη στο σουπερμάρκετ, επιστροφή στο σπίτι, όπου θα γυρίσει ο σύζυγος από τη δουλειά να τα βρει όλα έτοιμα και… πάλι σεξ. Ε, πώς να μην πλήξει αυτή η γυναίκα; Παναγιωταρά, στα καθ’ ημάς. Ακολουθούν κάποιοι διαπληκτισμοί με το σύζυγο που το μυαλό του είναι συνεχώς στη δουλειά του (και στο σεξ μαζί της θέλει δεν θέλει) και ξαφνικά ένα ωραίο πρωί η Τάρα αναχωρεί για το Παρίσι, όπου πάει να δει από κοντά σε ένα μουσείο κάποιες μεσαιωνικές ταπετσαρίες που είχε δει προηγουμένως σε κάποιο περιοδικό.
Εν τω μεταξύ ο θεατής λόγω και του αργού ρυθμού της ταινίας αρχίζει να πλήττει και αυτός, ενώ η συνοδός του μπορεί και να ταυτιστεί με την ηρωίδα και τα συναισθήματά της και να θέλει να δει ολόκληρη την ταινία.
Ο φακός του Ντόμινικ Σάβατζ παρακολουθεί από πάρα πολύ κοντά το δράμα της Τάρα, την οποία η Τζέμα Άρτερτον (τα close up της είναι τέλεια) υποδύεται  τελείως αμακιγιάριστη και γίνεται ακόμα πιο πειστική. Οι σιωπές της κρατούν μεγαλύτερο χρόνο από τους διαλόγους της και ευτυχώς οι εκφράσεις της πραγματικά συγκινούν. Η καταπίεση που αισθάνεται φαίνεται από μίλια μακριά και αυτό από μόνο του είναι ό,τι αξίζει στην ταινία, η οποία κατά τ’ άλλα είναι προβλέψιμη. Έχουν υπάρξει πάμπολλες ταινίες με τελματωμένα ζευγάρια, στα οποία το ένα μέλος θέλει να «αποδράσει» (κατά τον αρχικό τίτλο), να ομφαλοσκοπήσει («να ανακαλύψει εαυτόν ή εαυτή» είναι το κλισέ) και ανάλογα να επιστρέψει ή όχι. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 14/11/2019
Είδος: Δράμα
Σκηνοθεσία: Ντόμινικ Σάβατζ
Παίζουν: Τζέμα Άρτερτον, Ντόμινικ Κούπερ
Σύνοψη: Η Τάρα (Τζέμα Άρτερτον), μια νοικοκυρά στα προάστια του Λονδίνου, ζει μια ζωή που δεν είναι πια δική της: ανήκει στον εργασιομάνη, εγωκεντρικό σύζυγό της (Ντόμινικ Κούπερ), στο νεαρό γιο και στην κόρη της, και στη ληθαργική ρουτίνα των δουλειών του σπιτιού και της φροντίδας των παιδιών. Βρισκόμενη σε δεινή θέση και αποζητώντας μια αλλαγή, μία μέρα η Τάρα παίρνει μια θαρραλέα απόφαση. Αγοράζει ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή για το Παρίσι και αφήνει τα πάντα πίσω της ώστε να προσπαθήσει να ξαναβρεί τον εαυτό της σε μια καινούργια πόλη. Αλλά το να εγκαταλείψεις τα πάντα στη ζωή σου δεν είναι τόσο απλό.. (Από τη Neo Films)