Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

13/11/19

«Τα λύτρα» του Πάνου Αμυρά

«Τα λύτρα» είναι το δεύτερο μυθιστόρημα του Πάνου Αμυρά με ήρωα τον Νίκο Αγραφιώτη (το πρώτο ήταν «Ο λιμός») τον υπαστυνόμο που ζει και κινείται στην Αθήνα του πολέμου του ‘40, όταν στη χώρα έχουν αρχίσει να κυριαρχούν οι Ναζί και να την εγκαταλείπουν οι φασίστες του Μουσολίνι. 

Είμαστε στο 1943 και Αγραφιώτης που είχε επιστρέψει στην υπηρεσία του μετά τη διαθεσιμότητα που είχε τεθεί αμέσως μετά την κλοπή της σβάστικας στην Ακρόπολη, (στο πρώτο βιβλίο), προσπαθεί να εγκλιματιστεί ενώ οι πρώτες φλόγες του Εμφυλίου τυλίγουν τη χώρα. Έχει επιστρέψει στην Ελλάδα με νέα ταυτότητα και διαλυμένη ζωή και αναλαμβάνει μια αποστολή που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία των επιχειρήσεων των Συμμάχων στη Μεσόγειο. Τα σχέδιά του, όμως, θα ανατραπούν με δραματικό τρόπο, καθώς θα υποχρεωθεί να διεισδύσει στα άδυτα της Ειδικής Ασφάλειας για να εξαρθρώσει κυκλώματα προδοτών.
Την ίδια εποχή όμως, εξαφανίζονται η εξάχρονη κόρη Γερμανού ανώτατου διπλωμάτη και ο πεντάχρονος γιος της Ελληνίδας υπηρέτριάς του. Η Αθήνα συνταράσσεται από τη διπλή απαγωγή και στον υπαστυνόμο θα ανατεθεί και αυτή η αποστολή. Έτσι, με τη βοήθεια μιας γυναίκας, ο Αγραφιώτης θα συνδεθεί με μυστικές πατριωτικές οργανώσεις της Αθήνας, θα περιπλανηθεί στα βουνά του Εμφυλίου και θα προσπαθήσει να μείνει αλώβητος μέσα στη «φωλιά του κακού» για να σώσει ανθρώπινες ζωές χωρίς να χάσει την ψυχή του. 
Ο Πάνος Αμυράς δημοσιογράφος, κατέχει το ρυθμό της δημοσιογραφικής αφήγησης η οποία σε συναρπάζει. Περιγράφει –ωσεί παρών- την ιστορική περίοδο και εμπλέκει έντεχνα ιστορικά πρόσωπα με τα μυθιστορηματικά δικά του δίνοντας μεγάλη αληθοφάνεια, σε μια ιστορία που περιγράφει τη διαρκή μάχη μεταξύ ευσυνειδησίας και προδοσίας, πατριωτισμού και ήθους, μα πάνω από όλα τη μάχη του ανθρωπισμού απέναντι στη θηριωδία. (Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα)