12/9/19

Η έπαυλη με τα μυστικά - La quietud

Ένα δράμα για τον κόσμο της γυναίκας, της αδερφικής αγάπης και της οικογένειας που κρύβει μυστικά, τα οποία όμως αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθούν δημιουργώντας άβολες καταστάσεις.

Στην έπαυλη με το σημαδιακό όνομα «Γαλήνη» καταφθάνει από το Παρίσι η Εουχένια, κόρη τετραμελούς πλούσιας οικογένειας, η οποία συναντά την αδελφή της Μία, τη δυναμική μητέρα τους και τον πατέρα της, ο οποίος από τα πρώτα πλάνα της ταινίας παθαίνει εγκεφαλικό και πέφτει σε κώμα, ύστερα από μια συνάντηση που είχε στο γραφείο του εισαγγελέα. 
Και μόνον αυτό το περιστατικό σε προδιαθέτει ότι κάποιο μυστικό κρύβεται στην οικογένεια και σε προετοιμάζει για τα επακόλουθα. Έρχεται όμως η τολμηρή σεξουαλική σκηνή μεταξύ των δύο αδελφών (που τις υποδύονται η Μπερενίζ Μπεζό και η Μαρτίνα Γκούσμαν) που αμέσως αποσπά την προσοχή από την κατάσταση του ηλικιωμένου πατέρα τους και το λόγο που έπαθε εγκεφαλικό μέσα στο γραφείο, ξεφεύγει από την θλιβερή πραγματικότητα και οδηγεί σε άλλα μονοπάτια, που έχουν να κάνουν με τις οικογενειακές σχέσεις και το παρελθόν, τόσο των δύο κοριτσιών, όσο του πατέρα τους, αλλά και της μητέρας τους, η οποία ενώ δείχνει να κρατά τα ηνία μέσα στην οικογένεια, έχει και αυτή τις αδυναμίες της. 
Οι ερμηνείες σώζουν το φιλμ και ιδιαιτέρως της Λουκρέσια Μαρτέλ, η οποία κερδίζει τις εντυπώσεις ως τραγική μητέρα που κουβαλάει ήρεμα τα περισσότερα μυστικά και καταφέρνει να ισορροπεί ανάμεσα σε κόρες, σύζυγο και συγγενείς και φίλους της οικογένειας.
Ο Πάμπλο Τραπέρο γοητεύει το θεατή με τη φωτογραφία, τα σωστά κάδρα, τα κοντινά πλάνα και την έμφαση στις εκφράσεις των ηθοποιών, καθώς και με τη μουσική (σε πολλά σημεία εξαιρετικά ευχάριστη για «δράμα») που έχει επενδύσει το φιλμ, αλλά οι εκπλήξεις και οι μεταπτώσεις του σεναρίου το κάνουν αδύναμο παρά τη σοβαρότητα του θέματος που προσπαθεί να θίξει. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 12/9/19
Είδος: Δράμα, Θρίλερ  
Σκηνοθεσία: Πάμπλο Τραπέρο 
Παίζουν: Μαρτίνα Γκούσμαν, Μπερενίς Μπεζό, Έντγκαρ Ραμίρεζ  
Σύνοψη: Μετά από χρόνια απουσίας και με αφορμή την ξαφνική ασθένεια του πατέρα της, η Εουχένια επιστρέφει στη «Γαλήνη», την έπαυλη της οικογένειας κοντά στο Μπουένος Άιρες, όπου επανενώνεται με τη μητέρα και την αδελφή της. Οι τρεις γυναίκες αναγκάζονται να έρθουν αντιμέτωπες με τις πληγές και τα σκοτεινά μυστικά του κοινού τους παρελθόντος στη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας. Παράπονα, αντιζηλίες και θαμμένα μυστικά θα έρθουν στην επιφάνεια και θα ενισχυθούν από την παράξενη φυσική ομοιότητα μεταξύ των δύο αδελφών. (Από τη Seven Films)