12/9/19

Ο πύργος του Ντάουντον – Downton Abbey

Μια ταινία που βασίζεται στην πετυχημένη ομότιτλη τηλεοπτική σειρά, της οποίας η υπόθεση αναφέρεται στη ζωή της αριστοκρατικής οικογένειας Κρόλεϊ και των υπηρετών, που εργάστηκαν ευλαβικά γι 'αυτούς στις αρχές του 20ού αιώνα σε ένα Βρετανικό Πύργο. 

Η σειρά Downton Abbey κατά τη διάρκεια των έξι κύκλων της, απέσπασε συνολικά 3 Χρυσές Σφαίρες, 15 βραβεία Primetime Emmy, ένα Ειδικό βραβείο BAFTA και 69 υποψηφιότητες για βραβείο Emmy, κάνοντάς την να είναι η πρώτη μη Αμερικάνικη σειρά με τις περισσότερες υποψηφιότητες στην ιστορία των βραβείων (κερδίζοντας παγκόσμιο ρεκόρ Guinness ως η τηλεοπτική σειρά με την υψηλότερη βαθμολογία κριτικών). 
Είναι επόμενο ότι με τόσες περγαμηνές, η μεταφορά της στον κινηματογράφο να δημιουργεί τεράστιες προσδοκίες σε πολλούς θεατές και μπορώ να πω ότι όσοι την έχουν δει στην τηλεόραση θα μείνουν ικανοποιημένοι. Διότι ξέρουν την προϊστορία της οικογένειας Κρόλεϊ και του υπηρετικού προσωπικού. Των «πάνω» και των «κάτω», της άρχουσας τάξης και των απλών ανθρώπων, των εργαζομένων με τις φιλοδοξίες και τις ελπίδες τους.
Στην ταινία, η οικογένεια Κρόλεϊ καλείται να αντεπεξέλθει σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της αριστοκρατικής ζωής της: την επίσκεψη του Βασιλιά Γεωργίου Ε΄ της Μεγάλης Βρετανίας και της Βασίλισσας Μαίρης που περιοδεύουν στην επαρχία τους και θέλουν μια νυκτερινή διαμονή εκεί.
Η άφιξή τους θα σημάνει συναγερμό στους «επάνω», αλλά κυρίως στους «κάτω», καθώς τα πάντα πρέπει να είναι στην εντέλεια και ο χρόνος είναι περιορισμένος για μια επίσκεψη τέτοιων απαιτήσεων. Βρισκόμαστε στα μέσα της ταραγμένης δεκαετίας του ’20 και τα χρόνια της μεγάλης δόξας έχουν παρέλθει. Η αριστοκρατική τάξη βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας εποχής και η άλλοτε καλογυαλισμένη μηχανή του σπιτιού αρχίζει και παρουσιάζει προβλήματα στη λειτουργία της. Το υπηρετικό προσωπικό έχει αρχίσει να επηρεάζεται από τα πρώτα κομμουνιστικά μηνύματα και οι σχέσεις δεν είναι πλέον όπως όλοι είχαν συνηθίσει. Όμως  όλα πρέπει να ετοιμαστούν μέχρι την τελευταία τους λεπτομέρεια και το υπηρετικό προσωπικό του πύργου καλείται να ξεπεράσει πολλά εμπόδια μεταξύ των οποίων και τους «ψηλομύτες» υπηρέτες που ακολουθούν τους βασιλείς. 
Όσοι έχουν δει το σήριαλ δεν θα δυσκολευτούν να βρουν τη θέση τους στην παρακολούθηση των ιστοριών των «από πάνω» και επίσης θα θυμηθούν και θα καταλάβουν τις αντιζηλίες και τον ανταγωνισμό των «από κάτω». Οι καινούργιοι (αν υπάρχουν) θεατές θα εντυπωσιαστούν από τα ντεκόρ, τα κοστούμια, τις ερμηνείες και τις «βιτριολικές ατάκες στα στόματα όλων», αλλά ίσως βαρεθούν από τις εναλλαγές πολλών προσώπων και ιστοριών (με παρελθόν, μάλιστα) σε αυτό το αυτοτελές επεισόδιο δύο ωρών, που θα μπορούσε μάλιστα να έχει και συνέχεια. Έχει ενδιαφέρον… (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 12/9/19
Είδος: Κοινωνική
Σκηνοθεσία: Μάικλ Ένγκλερ
Παίζουν: Χιού Μπόνβιλ, Λόρα Καρμάικλ, Τζιμ Κάρτερ, Μπρένταν Κόιλ, Μισέλ Ντόκερι, Κέβιν Ντόιλ, Τζόαν Φρόγκατ, Μάθιου Γκουντ, Χάρι Χάντεν-Πάτον, Ντέιβιντ Χέιγκ, Τζεραλντίν Τζέιμς, Ρόμπερτ Τζέιμς Κόλιερ, Σάιμον Τζόουνς, Άλεν Λιτς, Φίλις Λόγκαν, Ελίζαμπεθ ΜακΓκόβερν, Σόφι ΜακΣέρα, Τάπενς Μίντλετον, Στίβεν Κάμπελ Μουρ, Λέσλι Νίκολ, Κέιτ Φίλιπς, Μάγκι Σμιθ, Ιμέλντα Στάντον, Πενέλοπε Γουίλτον
Σύνοψη: Η τηλεοπτική σειρά «Ο πύργος του Ντάουντον», μετά από μια δεκαετία ζωής, μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη και αποκτά μεγαλειώδεις διαστάσεις. Η οικογένεια Κρόλεϊ καλείται να αντεπεξέλθει άριστα σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της αριστοκρατικής ζωής της: την επίσκεψη του Βασιλιά και της Βασίλισσας της Αγγλίας. Πρόκειται για ένα σπουδαίο γεγονός που, όπως είναι επόμενο, θα πυροδοτήσει σκάνδαλα, ίντριγκες, αντιπαλότητες και θα φέρει στην επιφάνεια μυστικά και πάθη. (Από την Tulip)