12/9/19

Ο φύλακας άγγελος έπεσε - Angel has fallen

Μετά την επιτυχία των ταινιών «Ο Όλυμπος έπεσε» (2013) και «Το Λονδίνο έπεσε» (2016) επόμενο ήταν να ακολουθήσει ακόμα μια περιπέτεια με τον ειδικό πράκτορα Μάικ Μπάνινγκ που τον υποδύεται πάλι ο Τζέραρντ Μπάτλερ, 

στον οποίο και πέφτει όλο το βάρος της ταινίας (οι σκηνοθέτες είναι αυτοί που αλλάζουν, αλλά η συνεχής και εκρηκτική δράση παραμένουν).
Αυτή τη φορά, ύστερα από μια απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου των ΗΠΑ, οι υποψίες πέφτουν στον μοναδικό επιζήσαντα, το σωματοφύλακά του τον Μπάνινγκ, ο οποίος συλλαμβάνεται και κρατείται από το FBI σαν κοινός δολοφόνος.
Ο Μπάνινγκ παρά τα σωματικά και ψυχολογικά τραύματά του, που «του την έχουν στήσει» πρέπει να αποδείξει την αθωότητά του και παράλληλα να αποτρέψει τους κινδύνους που απειλούν τις ΗΠΑ όσο ο Πρόεδρος βρίσκεται σε κώμα. Δραπετεύει και καταδιώκεται στο μεγαλύτερο μέρος του φιλμ τόσο από τους Ομοσπονδιακούς, όσο και από τους τρομοκράτες που του την έχουν στήσει. Έχει δυνάμεις ο άνθρωπος, παρά το γεγονός ότι η εμφάνιση του Μπάτλερ δείχνει έντονα γερασμένη.
Η υπόθεση του αθώου που πρέπει να αποδείξει ότι «δεν είναι ελέφαντας» δεν είναι και πρωτότυπη, την έχουμε ξαναδεί (και στο «Φυγάς» με τον Χάρισον Φορντ και τον Τόμι Λι Τζόουνς, ας πούμε), μόνο που εδώ συμβαίνει σε μεγαλύτερη κλίμακα και αυτό γίνεται έντονα εμφανές τουλάχιστον σε δύο σκηνές μπροστά στις οποίες όλη η υπόλοιπη διάρκεια του σεναρίου ωχριά και πρέπει να ντρέπεται για την οικονομία των μέσων. Η μια είναι στον τρόπο που διαφεύγει και σώζεται ο Μπάνινγκ μέσα από ένα δάσος που εκρήγνυται συνεχώς και παραδίδεται στις φλόγες τόσο ώστε να φτάσω στο σημείο να ισχυριστώ ότι για τις τεράστιες πυρκαγιές του πλανήτη μας πλέον δεν φταίει η κλιματική αλλαγή, αλλά οι καταδιωκόμενοι μυστικοί πράκτορες. Η άλλη είναι η ολική καταστροφή ενός κτηριακού συγκροτήματος χωρίς συνέπειες για τα διπλανά κτήρια. Άλλο να το γράφω και άλλο να το βλέπετε.
Η περιπέτεια είναι καθηλωτική, όσο και οι δύο προηγούμενες και το προβλέψιμο, ως προς το φινάλε σενάριο, έχει ανατροπές. (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 12/9/19
Είδος: Δράσης, Θρίλερ   
Σκηνοθεσία: Ρικ Ρόμαν Γουό
Παίζουν: Τζέραρντ Μπάτλερ, Μόργκαν Φρίμαν, Ντάνι Χιούστον, Πάιπερ Περάμπο, Τζάντα Πίνκετ Σμιθ, Χολτ ΜακΚάλανι, Νικ Νόλτε, Λανς Ρέντικ, Τιμ Μπλέικ Νέλσον 
Σύνοψη: Ύστερα από μια συγκλονιστική απόπειρα δολοφονίας του Αμερικανού Προέδρου Άλαν Τράμπουλ (Μόργκαν Φρίμαν), ο έμπιστός του μυστικός πράκτορας Μάικ Μπάνινγκ (Τζέραρντ Μπάτλερ) κατηγορείται αδίκως και τίθεται υπό κράτηση. Αφού δραπετεύσει, σύντομα θα βρεθεί μόνος του και θα χρειαστεί να αποφύγει την υπηρεσία του και να ξεγελάσει το FBI ώστε να εντοπίσει ποιος απειλεί τον Πρόεδρο. Απεγνωσμένος να βρει την αλήθεια, ο Μπάνινγκ στρέφεται σε ξένους συμμάχους με σκοπό να διατηρήσουν το όνομά του καθαρό, να προστατεύσουν την οικογένειά του από το κακό και να σώσουν τη χώρα από τον επικείμενο κίνδυνο. (Από την Odeon)