7/9/19

Ενώ πλησιάζει το φθινόπωρο

Έλεγα λοιπόν, ότι ήρθε και ο Σεπτέμβριος, μπήκε η νέα σεζόν, πολιτική, πολιτιστική, αθλητική και καλές είναι οι ευχές, αλλά με προσοχή. Μπήκα στο τρένο το πρωί για το σύνηθες δρομολόγιο προς τις δημοσιογραφικές προβολές και άκουσα δύο φίλες, που συναντήθηκαν μετά από καιρό να εύχονται «άντε και καλό χειμώνα». 

«Σιγά κυρίες μου», μου βγήκε αυθόρμητα η αντίρρηση, «ο χειμώνας μπαίνει στις 23 Δεκεμβρίου -αν θυμάμαι καλά- και το φθινόπωρο στις 23 Σεπτεμβρίου. Μη βιάζεστε» Γύρισε έκπληκτη η νεώτερη προς τη λίγο μεγαλύτερή της: «Έτσι είναι χρυσή μου; Όπως το λέει ο κύριος;» «Μάλλον έχει δίκιο», είπε διστακτικά η άλλη, «γιατί είχα ακούσει και τον μπαμπά μου να το λέει αυτό». Ευτυχώς που υπάρχουν κάποιοι μεγαλύτεροι που θυμούνται το διαχωρισμό των εποχών, διότι η κλιματική αλλαγή έχει μπερδέψει τη νέα γενιά.
* * * 
Έφυγε, αλλά δεν μας αφήνει να τον ξεχάσουμε το παλικάρι. Όλο και κάτι ασύντακτο θα πει, όλο και κάτι απόλυτο και σημαδιακό για να κρατιέται στη δημοσιότητα. «Δεν χρειάζομαι καμία εκλογή για να αποκτήσω κύρος ηγεσίας» δήλωσε με αφορμή κάποιους υπαινιγμούς για εκλογή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση. Το «κύρος του ηγέτη» ήθελε να πει και συνέχισε «Έχουμε κερδίσει υπό την ηγεσία μου τρεις εκλογές, ένα δημοψήφισμα και στις εκλογές που χάσαμε ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε από τον έναν στους τρεις ψηφοφόρους». Σωστός εδώ. Μη του στερήσουμε τη μισή αλήθεια. Διότι πρέπει κάποιος να του θυμίζει ότι ήταν «ηγέτης» που τον στήριζαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Όσο για την ήττα με «έναν στους τρεις» να τον έχουν ψηφίσει… Τι να το κάνεις; Και η Ελλάδα πριν λίγη ώρα έχασε στο Μουντομπάσκετ από τη Βραζιλία με 79 – 78 μόνον και ενώ προηγείτο στα πρώτα δεκάλεπτα. Έχασε, όμως.
* * *
Γράφω αυτό το σημείωμα απόγευμα Τρίτης και πριν λίγο κόντεψα να πάθω καρδιακή προσβολή με την εξέλιξη του παιχνιδιού Ελλάδας - Βραζιλίας. Είχε προηγηθεί και η ταινία του Κώστα Γαβρά αυτές τις μέρες να μου θυμίζει τα γεγονότα του θέρους του 2015, με τον «ηγέτη» που τώρα δεν θέλει εκλογή από τη βάση. Όχι επειδή φοβάται ότι δεν θα τον ψηφίσει η βάση, αλλά διότι θα διαπιστώσει πως η βάση είναι μικρότερη από το ένα τρίτο των ψηφοφόρων. Δεν είναι και χαζός. Καταλαβαίνει και θέλει να το αποφύγει. 
* * *
Καλή νέα σεζόν λοιπόν και καλή συνέχεια στην Εθνική μας.

(Από τη μόνιμη στήλη μου στη σημερινή -7/9/19- έντυπη Αμαρυσία)