22/8/19

Κάποτε στο Χόλιγουντ - Once upon a time… in Hollywood

Η τελευταία ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο αποτελεί ένα φόρο τιμής στο Χόλιγουντ και ιδιαίτερα των ετών 1968 - 1969. Μια περίοδος η οποία αναπαρίσταται με ακρίβεια μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια και στο φιλμ κλείνει ουσιαστικά, τις παραμονές της άγριας δολοφονίας της ηθοποιού Σάρον Τέιτ (9 Αυγούστου 1969).

Η ιστορία (αν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει συγκροτημένη ιστορία, σ’ αυτό το φιλμ), θέλει έναν παρηκμασμένο ηθοποιό (Λεονάρντο Ντι Κάπριο) και τον προσωπικό κασκαντέρ του (Μπραντ Πιτ), να αντιμετωπίζουν διάφορες καταστάσεις στο χώρο τους, ο οποίος δέχεται επιρροές από τη γενικότερη κοινωνικο-πολιτική κατάσταση της εποχής. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας, ο θεατής δέχεται ραδιοφωνικά ακούσματα και τηλεοπτικές εικόνες, που έχουν σχέση με την ανεμελιά της ζωής στο Λος Άντζελες και γύρω από την κινηματογραφική βιομηχανία, την ίδια ώρα που αυξάνεται η συμμετοχή των ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ και  γιγαντώνεται το φιλειρηνικό κίνημα των χίπις.
Στο Χόλιγουντ Μπούλεβαρντ, όλες οι διαφημιστικές πινακίδες αναφέρονται σε καταναλωτικά προϊόντα και ταινίες της εποχής, ενώ στα πεζοδρόμια νεολαίοι καπνίζουν ή εμπορεύονται ναρκωτικά και κάνουν ωτοστόπ προκειμένου να μετακινηθούν.
Ο φακός του Ταραντίνο -μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας- παρακολουθεί ταυτόχρονα τη ζωή της Σάρον Τέιτ (Μάργκοτ Ρόμπι) με τον σύζυγό της Ρομάν Πολάνσκι και τις τελευταίες μέρες της, λίγο καιρό μετά την τελευταία της ταινία The Wrecking Crew, οι αφίσες της οποίας δεσπόζουν σε πολλά πλάνα. Επρόκειτο για μια δευτεροκλασάτη ταινία, στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Ντιν Μάρτιν ως πράκτορας Ματ Χελμ και στη χώρα μας είχε προβληθεί με τίτλο «Τα μυστικά όπλα των κατασκόπων», της οποίας τις μάχες σώμα με σώμα είχε κληθεί να χορογραφήσει ο Μπρους Λι, στον οποίο αναφέρεται ο Ταραντίνο παρουσιάζοντάς τον ως αλαζόνα και νάρκισσο (τον υποδύεται ο Μάικ Μο).
Μέσα από τους δύο πρωταγωνιστές, ο Ταραντίνο μας φέρνει σε επαφή με αληθινούς (αλλά και επινοημένους χαρακτήρες) τους οποίους υποδύονται μερικοί γνωστοί ηθοποιοί: o Αλ Πατίνο παίζει έναν ατζέντη, ο Κερτ Ράσελ έναν μάνατζερ κασκαντέρ, η Ντακότα Φάνινγκ ένα μέλος του κοινοβίου του Τσαρλς Μάνσον σε ένα εγκαταλειμμένο κινηματογραφικό στούντιο, οι οποίοι θα δολοφονούσαν με φριχτό τρόπο στη συνέχεια την Σάρον Τέιτ.
Μια σχεδόν τρίωρη πολύ καλά προσεγμένη ταινία, γυρισμένη με αγάπη για τον κινηματογράφο, που αρχίζει να θυμίζει τον παλιό καλό Ταραντίνο, όσο πλησιάζει προς το φινάλε της. (Κριτική μου για το myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 22/8/2019
Είδος: Δράμα, Κωμωδία 
Σκηνοθεσία: Κουέντιν Ταραντίνο 
Παίζουν: Λεονάρντο Ντικάπριο, Μπραντ Πιτ, Μάργκο Ρόμπι, Ντακότα Φάνινγκ, Σκουτ Μακνέρι, Αλ Πατσίνο, Τίμοθι Όλιφαντ, Τζέιμς Μάρσντεν, Κερτ Ράσελ, Ντέμιαν Λιούις, Τιμ Ροθ, Εμίλ Χιρς  
Σύνοψη: To «Κάποτε στο Χόλιγουντ», του Κουέντιν Ταραντίνο επισκέπτεται το Λος Άντζελες του 1969, όπου όλα αλλάζουν, όταν ο διάσημος τηλεοπτικός αστέρας Ρικ Ντάλτον (Λεονάρντο Ντικάπριο) και ο επί χρόνια κινηματογραφικός του «παρτενέρ», που εκτελεί χρέη κασκαντέρ, Κλιφ Μπουθ (Μπραντ Πιτ) βρίσκονται σε μια βιομηχανία που δεν μπορούν πλέον να αναγνωρίσουν. (Από τη Feelgood Entertainment)