21/8/19

Φθινοπωρινή σονάτα - Autumn sonata

Δύο χαρακτήρες, η μάνα μια πιανίστρια διεθνούς φήμης και η κόρη που ζει με τον πάστορα σύζυγό της, οι οποίες είναι δύο κόσμοι εκ διαμέτρου αντίθετοι, συναντώνται ύστερα από επτά χρόνια διαρκούς απομάκρυνσης. Η κόρη είναι εύκολο να αγαπήσει και δύσκολο να αγαπηθεί και η μάνα είναι εύκολο να αγαπηθεί και δύσκολο να αγαπήσει.
Αφού τα ψέματα και οι ωραιοποιήσεις μεταξύ τους εξαφανιστούν, οι αλήθειες θα εμφανιστούν και θα πληγώσουν όλους τους εμπλεκομένους ανεπανόρθωτα. 

Όλοι, θύτες και θύματα της μοιραίας απόφασης που συνωμοτικά πήραν: να ζήσουν μια ζωή γεμάτη υπεκφυγές, φόβο και υπέρμετρο εγωισμό.
Ο Μπέργκμαν θέτει τα θέματα της χαμένης παιδικής ηλικίας, της λαχτάρας για την αληθινή μητρική αγάπη και φυσικά της έλλειψης επαφής και επικοινωνίας και δημιουργεί ψυχαναλυτικά πορτραίτα και εισδύει σε χαρακτήρες που βρίσκονται σε ένα φαύλο κύκλο απόδοσης ευθυνών, έχοντας στη διάθεσή του εξαιρετικούς ηθοποιούς. Μια βαθιά ανθρώπινη ταινία, ένα διαρκές παιχνίδι συναισθηματικής εξουσίας (που είναι η πιο ισχυρή), υπό τους ήχους μουσικών μοτίβων του Σοπέν, του Χέντελ και του Μπαχ.
INFO
Προβάλλεται από 22/8/19
Είδος: Κοινωνική (1978)
Σκηνοθεσία: Ίνγκμαρ Μπέργκμαν
Παίζουν: Ίνγκριντ Μπέργκμαν, Λιβ Ούλμαν, Λένα Νίμαν
Σύνοψη: Η Σαρλότ, μια πιανίστρια διεθνούς φήμης συναντά έπειτα από επτά χρόνια την κόρη της Εύα (η οποία ζει με τον πάστορα σύζυγό της Βίκτωρα), αναζητώντας επιβεβαίωση και συναισθηματική κάλυψη από το ταπεινωμένο κορίτσι. Η συνάντηση μάνας και κόρης εξελίσσεται σε μια τρομερή σύγκρουση, μέσα από μια σειρά εξομολογήσεων που ξεχειλίζουν ταυτόχρονα από αγάπη και μίσος. (Από την Weird Wave)