18/7/19

Ο βασιλιάς των λιονταριών – The lion king

Ο Βασιλιάς των Λιονταριών (1994), της Ντίσνεϊ, που είχε αποσπάσει Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού για το τραγούδι «Can You Feel the Love Tonight» (των Έλτον Τζον και Τιμ Ράις), Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής (Χανς Ζίμερ), καθώς και δύο βραβεία Γκράμι, επανέρχεται σε μια σε μια CGI και live action εντυπωσιακή κινηματογραφική παραγωγή, που σέβεται την ιστορική ταινία της Ντίσνεϊ και δημιουργεί τα ίδια με εκείνη συναισθήματα.

Ο σκηνοθέτης Τζον Φαβρό, που έχει ήδη κλέψει την παράσταση με το εντυπωσιακό Βιβλίο της Ζούγκλας, (Όσκαρ Οπτικών Εφέ) προσφέρει ένα καθηλωτικό θέαμα, έχοντας στη διάθεσή του μερικά από τα καλύτερα ταλέντα του κινηματογράφου και της μουσικής, που χαρίζουν τις φωνές τους στους συμπαθείς (αλλά και στους «κακούς») πρωταγωνιστές της ταινίας.
Η ιστορία είναι γνωστή και βασίζεται στο διάσημο θεατρικό του Σαίξπηρ «Άμλετ» και περιλαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία της πλοκής της, όπως: προδοσία, ενηλικίωση, θάνατο και αναγέννηση. Ο Σίμπα, νεαρός διάδοχος του θρόνου πέφτει θύμα του θείου του Σκαρ, ο οποίος σκοτώνει τον βασιλιά (και αδελφό του) Μουφάσα, διότι έχει βλέψεις για το θρόνο αλλά και για τη χήρα πλέον μητέρα του Σίμπα. Ο μικρός Σίμπα θα περιπλανηθεί αισθανόμενος ένοχος για το θάνατο του πατέρα του, αλλά στην πορεία του θα ωριμάσει και θα επιστρέψει να διεκδικήσει το θρόνο και να σώσει το βασίλειο από το δολοπλόκο θείο του και τις ύαινες που τον περιστοιχίζουν και τον βοηθούν. 
Η αλληγορία είναι εξαιρετική και η ταινία χάρη στις νέες τεχνικές δίνει πιο ρεαλιστικές εικόνες από τα κινούμενα σχέδια, όπως την είχαμε συνηθίσει. Ο συνδυασμός πραγματικών και συνθετικών τοπίων και ζώων δίνει νέα πνοή στην ιστορία και επιπλέον συναισθηματικές εντάσεις χάρη στη μουσική επένδυση με ήχους από την Αφρική, ενώ δεν απουσιάζουν και στιγμές έξυπνου χιούμορ που βρίσκεται πιο κοντά στην εποχή μας.
Μια αριστουργηματική ταινία για όλη την οικογένεια. (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 18/7/2019
Είδος: Live Action, Περιπέτεια, Δράμα, Οικογενειακή, 
Σκηνοθεσία: Τζον Φαβρό 
Με τις φωνές των: Σεθ Ρόγκεν, Ντόναλντ Γκλόβερ, Κίγκαν-Μάικλ Κι 
Σύνοψη: Ο μικρός Σίμπα είναι ο διάδοχος του πατέρα του, Μουφάσα. Δεν είναι όλοι, όμως, χαρούμενοι στο βασίλειο με την έλευση του μικρού λιονταριού. Ο Σκαρ, ο αδερφός του Μουφάσα -και μέχρι πρότινος διεκδικητής του θρόνου- έχει άλλα σχέδια. Το μονοπάτι για τον θρόνο χαράζεται με προδοσία, οδηγώντας την κατάσταση σε τραγωδία, με αποτέλεσμα να εξοριστεί ο Σίμπα. Με τη βοήθεια των καινούργιων φίλων του, ο Σίμπα θα σταθεί στο ύψος του και θα διεκδικήσει αυτά που του ανήκουν δικαιωματικά.
Η κλασική ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney από το 1994, ζωντανεύει ξανά, αυτή τη φορά σε μια CGI και live action εντυπωσιακή κινηματογραφική μίξη. Τα ηνία αυτού του φιλόδοξου και απαιτητικού εγχειρήματος αναλαμβάνει ο εξαιρετικός Τζον Φαβρό, που έχει ήδη κλέψει την παράσταση με το εντυπωσιακό Βιβλίο της Ζούγκλας, το οποίο απέσπασε Όσκαρ Οπτικών Εφέ. (Από τη Feelgood)