18/7/19

Άννα - Anna

Ο Λικ Μπεσόν είναι ένας ιδιόρρυθμος σκηνοθέτης που έχει δημιουργήσει ένα δικό του στυλ απαράλλαχτο και αμίμητο. Δημιουργεί κόσμους παραμυθένιους, πολύχρωμους, που όμως δεν απέχουν πολύ
από την κινηματογραφική πραγματικότητα. Ακούγεται αντιφατικό, αλλά βλέπουμε πολλές περιπέτειες, πολλούς «αχτύπητους», αήττητους ήρωες, απολαμβάνουμε πάντοτε τις χορογραφίες των μαχών σώμα με σώμα, μπαίνουμε στο πετσί πολλών ηρώων όσο υπερβολικοί και να φαντάζουν, αλλά αυτό που συμβαίνει στις ταινίες του Μπεσόν είναι ιδιαίτερο: είναι πολύχρωμο και ρυθμικό, μπιτάτο που λέμε σήμερα. Ταυτόχρονα, είναι αποχαυνωτικό, υπνωτιστικό. Λες «κάπου τα έχω ξαναδεί όλα αυτά, πάω να φύγω», αλλά δεν φεύγεις. Κάθεσαι μέχρι το τέλος. Σε τρώει η περιέργεια.

Η ξανθιά ηρωίδα που στρατολογείται από την KGB και στέλνεται σε φονικές αποστολές, η Άννα, κάπου σου θυμίζει τη Νύφη του Ταραντίνο στο Kill Bill, που την υποδυόταν η Ούμα Θέρμαν. Είναι εξίσου σκληραγωγημένη και ψυχρή εκτελέστρια, αλλά δεν χρησιμοποιεί το σπαθί κατάνα και έχει κάτι από την ψυχή των Σαμουράι, που το χρησιμοποιούν. Δεν προλαβαίνει όμως να εκφράσει τα… ευγενικά της συναισθήματα, διότι την έχουν στη τσίτα. Από τη μια αποστολή στην άλλη, πότε να προλάβει, να έχει και λίγη προσωπική ζωή, βρε αδερφέ.
Προϊσταμένη της Άννας είναι η Όλγα, μια σκληρή Ρωσίδα που κουβαλάει τα δικά της ψυχικά τραύματα και εμπειρίες, έχει τα μυστικά της και τις φιλοδοξίες της. Και ποιος δεν έχει φιλοδοξίες άλλωστε. Στο ρόλο της Όλγας η Έλεν «τι κάνω η γυναίκα για να βγάλω το παντεσπάνι μου;» Μίρεν, η οποία κρυμμένη πίσω από ένα αντιπαθητικό ζευγάρι γυαλιά οράσεως, ξέρει να δίνει μόνο εντολές.
Δίπλα στη κακιά Ρωσίδα και την ευάλωτη και ευαίσθητη (λέμε τώρα) Άννα έχουμε τον Άλεξ Τσένκοφ (με τη μορφή του «Μαχητή των δρόμων» Λουκ Έβανς), που είναι αυτός που «ανακάλυψε» τα ταλέντα της Άννας και την πλάσαρε στην Όλγα και όπως και να το κάνουμε, είναι λίγο ερωτευμένος μαζί της.
Απέναντι στους πιο πάνω, βρίσκεται ο φύση (και θέση στην ταινία) ψυχρός Κίλιαν Μέρφι (γνωστός από το Peaky Blinders) με το υπνωτιστικό του βλέμμα, που υποδύεται τον πράκτορα της CIA. Άλλος ένας ερωτευμένος με την Άννα παρόλο που είναι αντίπαλοι. 
Η ιστορία είναι «μη αφηγήσιμη». Έχει τόσες ανατροπές που όπως προανέφερα, αν και νομίζεις ότι κάπου έχεις ξαναδεί παρόμοιο φιλμ, δεν σε αφήνει να φύγεις. Έχει συνεχή δράση, μπόλικο ξυλοφόρτωμα και λαμπερά χρώματα. Τελείως καλοκαιρινή ταινία. (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 18/7/2019
Είδος: Δράμα, Θρίλερ, Περιπέτεια  
Σκηνοθεσία: Λικ Μπεσόν 
Παίζουν: Έλεν Μίρεν, Σάσα Λους, Λουκ Έβανς, Κίλιαν Μέρφι, Λέρα Αμπόβα 
Σύνοψη: Πίσω από την καθηλωτική ομορφιά της Άννα Πολιάτοβα κρύβονται βαθιά μυστικά που θα την οδηγήσουν στον επικίνδυνο κόσμο της κατασκοπείας. Το «Anna» είναι μια σύγχρονη ταινία δράσης από τον θρυλικό συγγραφέα, παραγωγό και σκηνοθέτη Λικ Μπεσόν. Με ένα καστ πολλών αστέρων, ανατροπές και εντυπωσιακή πλοκή, το «Anna» έρχεται για να κόψει την ανάσα. (Από την Odeon)