Ο Αμερικανός φιλόσοφος, φυσιοδίφης, συγγραφέας και ποιητής Χένρι Ντέιβιντ Θόρω (1817 − 1862) γνωστός για το βιβλίο του «Walden», μία αναζήτηση της απλής ζωής σε φυσικό περιβάλλον, και για το δοκίμιό του «Resistance to Civil Government» ή «Civil Disobedience», ένα επιχείρημα υπέρ της ανυπακοής προς ένα άδικο κράτος, έλεγε χαρακτηριστικά: «Όταν κάποιος βαδίζει με διαφορετικό βηματισμό από τους συντρόφους του, αυτό σημαίνει ότι ακούει ένα άλλο τύμπανο».
Ο Γκονζάγκ Σαιν Μπρι, συγγραφέας, ιστορικός και δημοσιογράφος, έχοντας αυτή τη φράση του Θόρω σαν έμπευση συγκεντρώνει και παρουσιάζει στις 410 σελίδες του βιβλίου του «Επαναστάτες αριστοκράτες» (εκδόσεις Ενάλιος), ένα μεγάλο αριθμό σημαντικών ανθρώπων, όπως ο Συρανό ντε Μπερζεράκ, η Ολυμπία ντε Γκουζ, ο Λόρδος Βύρων, η Μαντάμ ντε Σταέλ, ο Λέων Τολστόϊ, ο Νέλσον Μαντέλα, ο Λουκίνο Βισκόντι, η Σιμόν ντε Μπωβουάρ και άλλους που ο καθένας με τον δικό του τρόπο, είχαν επιλέξει μιαν άλλη ζωή, απορρίπτοντας τα προνόμια της τάξης τους για να φορέσουν το ένδυμα της ελευθερίας, όπως αυτοί την φαντάστηκαν. Για να ριχτούν σε έναν αγώνα που τον θεώρησαν δίκαιο και ανθρωπιστικό.
Ενώ δεν υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ όλων αυτών που προαναφέρθηκαν, μπορεί κανείς να τους κατατάξει στην ίδια αδελφότητα, αναφέρει ο Σαιν Μπρι, επειδή βασικά ήσαν αντικομφορμιστές που είχαν επιλέξει έναν δρόμο έξω από τον κόσμο από τον οποίο προέρχονταν. Εξέφραζαν, δηλαδή, τη διαφορετικότητά τους με τον τρόπο του Ονορέ ντε Μπαλζάκ, που έλεγε: «Εγώ ανήκω στο κόμμα της αντιπολίτευσης που λέγεται ζωή». Ήσαν άνθρωποι που δεν φοβήθηκαν να γυρίσουν την πλάτη στο παλιό, στο συντηρητικό, στο απάνθρωπο.