7/5/19

Περιπλανώμενη Γη - The Wandering Earth

Ταινία επιστημονικής φαντασίας, που μας έρχεται κατ’ ευθείαν από την Κίνα, η οποία μάλιστα, βασίζεται σε ένα διήγημα του Liu Cixin, ενός σύγχρονου κινέζου συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας, που συγκρίνεται με τον Άρθουρ Κλαρκ και τον Ισαάκ Ασίμοφ και έγινε γνωστός από το μυθιστόρημά του «Το πρόβλημα των τριών σωμάτων» (εκδ. SELINI, μεταφρ. Θωμά Μαστακούρη). Μια απαισιόδοξη ματιά στο ανθρώπινο μέλλον και ταυτόχρονα μια έμμεση κριτική της Πολιτιστικής Επανάστασης στην Κίνα. Ένα
μυθιστόρημα που αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τριλογίας και έχει καταγοητεύσει τους αναγνώστες σε όλο τον κόσμο, με τους πιο διάσημους από αυτούς να είναι ο Μπάρακ Ομπάμα και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Πήρε το βραβείο HUGO ενώ ήταν υποψήφιο για τα: Nebula, Prometheus, Locus, John W. Campbell Award, Grand Prix de l’ Imaginaire, Canopus, Kurd-Labwitz-Preis και Ignotus Award.
Τα αναφέρω αυτά, για να στηρίξω την ιδέα της ταινίας, που ενώ είναι υπερβολική, ανήκει σε έναν καταξιωμένο και διεθνώς αναγνωρισμένο συγγραφέα, που θεωρείται ότι εκφράζει το σημερινό κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι της χώρας του. Ένα συγγραφέα που μέσα από τα μυθιστορήματά του τονίζεται το κινεζικό μεγαλείο, ο ηρωισμός και η πρωτοπορία των Κινέζων στη σύγχρονη εποχή.
Η ταινία
Είναι ένα κινεζικό blockbuster, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα αντίστοιχα των παραγωγών του Χόλιγουντ. Σύμφωνα με την υπόθεση, καθώς ο Ήλιος αργοπεθαίνει μια παγκόσμια κυβέρνηση παίρνει πρωτοβουλία και κατασκευάζονται σε πολλά σημεία του πλανήτη μας, γιγαντιαίοι κινητήρες-προωθητήρες που θα ωθήσουν ολόκληρο τον πλανήτη μακριά από τον Ήλιο, σε αναζήτηση άλλου ηλιακού συστήματος. Κατασκευάζονται υπόγειες πόλεις που υποδέχονται τον πληθυσμό της Γης, η οποία με την ώθηση αυτών των σουπερκινητήρων βγαίνει από την τροχιά της και ξεκινάει ένα ταξίδι γεμάτο κινδύνους, εκ των οποίων ο βασικότερος εμφανίζεται στην έναρξη του φιλμ, όταν η Γη στην πορεία της πρόκειται να συγκρουστεί με τον Δία σε 37 ώρες περίπου. Οι βασικοί χαρακτήρες (όλοι κινέζοι) καλούνται να κάνουν κάθε προσπάθεια να αποτρέψουν τη σύγκρουση για να χαρίσουν στην ανθρωπότητα την ελπίδα, για επιβίωση σε κάποιο άλλο ηλιακό σύστημα.
Οι υπόγειες πόλεις έχουν κάτι από το «Blade Runner», η υπόθεση της σωτηρίας του πλανήτη αγγίζει το μύθο των φιλμ «Αρμαγεδδών» και «Interstellar» ταυτόχρονα, ο διαστημικός σταθμός που συντονίζει τις ενέργειες των (άνω των 3.000 σε όλη τη Γη) εγκαταστάσεων προωθητήρων, θυμίζει το «2001: Οδύσσεια του διαστήματος», όπως επίσης και η τελική μάχη του ανθρώπου με τον τεράστιο ηλεκτρονικό υπολογιστή που ρυθμίζει τις λειτουργίες του διαστημικού σταθμού, ενώ υπάρχουν πάρα πολλές σκηνές που θυμίζουν το «Gravity», όχι μόνον από τεχνική άποψη, αλλά και από άποψη χαρακτήρων, που ενώ όλα πάνε στραβά, εκείνοι επιμένουν να προχωρήσουν θαρραλέα για να σωθούν και να σώσουν τον κόσμο.
Η σκηνοθεσία του Frant Gwo, είναι συνεπής για το είδος, αν και λίγο φλύαρη. Υπάρχει θέαμα, δράση, πλούσια οπτικά και ηχητικά εφέ, μουσική που εμπλουτίζει τη δράση και όλη η ταινία βλέπεται με ενδιαφέρον, μιας και αποτελεί την πρώτη κινεζική παραγωγή επιστημονικής φαντασίας. (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από αρχές Μαΐου 2019 στο Netflix
Σκηνοθεσία – σενάριο: Frant Gwo
Παίζουν: Jing Wu, Chuxiao Qu, Ji Mai Jaho, Guangjie Li, Man-Tat Ng, Mike Kai Sui
Διάρκεια: 125’