16/5/19

Sugar Town: Για μια χούφτα ψήφους

Ο Κίμων Τσακίρης επανέρχεται ολοκληρώνοντας την τριλογία των ντοκιμαντέρ του με φόντο τη Ζαχάρω και θέμα την τοπική κοινωνία, που λειτουργεί ως καθρέφτης ολόκληρης της σύγχρονης Ελλάδας.
Το ντοκιμαντέρ αυτό, μιλάει για τη σχέση των πολιτών με τους πολιτικούς στη χώρα μας και καταγράφει με αφοπλιστική αντικειμενικότητα την εκλογική διαδικασία στην ελληνική επαρχία, παρουσιάζοντας έτσι τη μικρογραφία μιας χώρας που αναζητά σωτήρες για να εξελιχθεί.
Τα δύο προηγούμενα ντοκιμαντέρ με φόντο τη Ζαχάρω, επίσης, ήσαν το «Sugartown: Οι γαμπροί» (2006) και είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον κοινού καταγράφοντας το σχέδιο του τότε υποψήφιου Δημάρχου της Ζαχάρως, Πανταζή Χρονόπουλου, που σκόπευε να φέρει γυναίκες από τη Ρωσία για να αποκαταστήσει τους εργένηδες του χωριού, καθώς και το «Sugartown: Η επόμενη μέρα» (2010) που είχε καταπιαστεί με τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2007 και αναδείκνυε τα σημάδια που άφησε στους κατοίκους και την πορεία της ανοικοδόµησης των καμένων περιοχών της, με φόντο τις αντιπαλότητες και την τάση για προσωπικό πλουτισµό.
Αυτή τη φορά, ο φακός του Τσακίρη παρακολουθεί κατά βήμα τον έκπτωτο δήμαρχο της Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλο που είχε καταφέρει (μια εβδομάδα πριν τις εκλογές) να του επιτραπεί να θέσει ξανά υποψηφιότητα, να είναι πάλι αποφασισμένος να νικήσει οριστικά τους αντιπάλους του ώστε «να μην ξαναπατήσουν το πόδι τους στην περιοχή» επιστρατεύοντας όλα τα όπλα που τον διατηρούν δώδεκα χρόνια απόλυτο άρχοντα της περιοχής.
Ο σκηνοθέτης με την άδεια του ιδίου του Πανταζή Χρονόπουλου έχει πλήρη πρόσβαση στη διαδικασία της προεκλογικής εκστρατείας και δεν κρύβει ούτε εξωραΐζει καταστάσεις, αποκαλύπτοντας όλες τις παθογένειες του συστήματος και της τοπικής κοινωνίας, η οποία στην κυριολεξία λειτουργεί πελατειακά και ψηφίζει με κριτήρια καθαρά προσωπικά και συμφέροντος. Διασκεδάζει και ψυχαγωγεί ταυτόχρονα. (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 16/5/19
Είδος: Ντοκιμαντέρ
Σκηνοθεσία: Κίμων Τσακίρης
Σύνοψη: Ο έκπτωτος Δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος καταφέρνει μια εβδομάδα πριν τις εκλογές να του επιτραπεί να θέσει ξανά υποψηφιότητα για το ανώτατο αξίωμα της πόλης. Αποφασισμένος να νικήσει οριστικά τους αντιπάλους του και «να μην ξαναπατήσουν το πόδι τους στην περιοχή» επιστρατεύει όλα τα όπλα που τον κρατούν 12 χρόνια απόλυτο άρχοντα της περιοχής. (Από τη Feelgood)