23/5/19

Το πρόβλημά μου είσαι εσύ! - En liberté!

Σε ένα προάστιο της Γαλλικής Ριβιέρα, γίνονται τα αποκαλυπτήρια ενός αγάλματος αφιερωμένου στη μνήμη του Ζαν Σαντί ενός τοπικού ήρωα αστυνομικού που σκοτώθηκε στο καθήκον. Για τον ήρωα αυτόν, η γυναίκα του Ιβόν (Αντέλ Χενέλ) αφηγείται ιστορίες στο γιο τους, που όταν τις βλέπουμε σε flashback παραπέμπουν σε αμερικανική action movie. Πλην όμως τελείως τυχαία, η Ιβόν που είναι και εκείνη αστυνομικός, πληροφορείται ότι ο άντρας της ήταν ένας διεφθαρμένος μπάτσος, οπότε

αρχίζει να ανασκευάζει τις αφηγήσεις της στο γιό της, που αισθάνεται υπερήφανος για τον πατέρα του και ταυτόχρονα προσπαθεί να αποκαταστήσει τις αδικίες που είχε διαπράξει ο μακαρίτης. 
Στο πρώτο μέρος, από τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος που θυμίζει τον Κλιντ Ίστγουντ στο Dirty Harry, μέχρι τον τρόπο που η Ιβόν πληροφορείται για τον πραγματικό χαρακτήρα του άντρα της από κάποιους συλληφθέντες που συμμετείχαν σε ένα σαδομαζοχιστικό πάρτι, η ιδέα της ταινίας είναι καλή για κωμωδία. Χαρίζει γέλιο.
Στην εξέλιξη όμως, που η ιδέα εξαντλείται με τις επαναλήψεις εναλλακτικών αφηγήσεων της Ιβόν στο γιό της, αλλά και το κωμικό στοιχείο βαλτώνει όταν αυτή αποφασίζει να αποκαταστήσει τον Αντουάν (Πιο Μαρμέ), που ενώ ήταν αθώος είχε καταδικαστεί σε οκτώ χρόνια φυλακή εξ αιτίας του άντρα της, το φιλμ εξελίσσεται σε ένα αμφιλεγόμενο μπουρλέσκ (και ίσως καλή κωμωδία για τους Γάλλους) με ανατροπές στους χαρακτήρες και στην εξέλιξη. 
Στο κατά το ήμισυ  μέτριο αυτό φιλμ, επιπλέει η Οντρέ Τουτού, που υποδύεται τη σύζυγο του Αντουάν και έχει τα δικά της προβλήματα, αφού ο οκταετής εγκλεισμός του τον έχει τρελάνει στην κυριολεξία. 
INFO
Προβάλλεται από 23/5/19
Είδος: Δράσης, Κωμωδία, Αστυνομική, Αισθηματική    
Σκηνοθεσία: Πιέρ Σαλβαντορί 
Παίζουν: Αντέλ Χενέλ, Πιο Μαρμέ, Οντρέ Τοτού, Βενσάν Ελμπάζ 
Σύνοψη: Η Ιβόν είναι μία νεαρή αστυνομικός που  χάνει τον άντρα της Ζαν Σαντί, επίσης αστυνομικό, εν ώρα καθήκοντος. Τον τιμάει σαν ήρωα πιστεύοντας ότι υπήρξε ένας άμεμπτος υπηρέτης του νόμου. Όταν μία μέρα ανακαλύπτει εντελώς τυχαία ότι ο Σαντί δεν ήταν παρά ένας ακόμα διεφθαρμένος μπάτσος, ο κόσμος της καταρρέει. Αποφασίζει  να αποκαταστήσει όλες τις αδικίες που αυτός διέπραξε και έτσι συναντάει τον Αντουάν που έμεινε οκτώ χρόνια αδίκως φυλακισμένος. O Αντουάν μετά τη άδικη καταδίκη του δεν πιστεύει πια στην δικαιοσύνη και πλέον ρέπει προς την παρανομία, η Ιβόν θα κάνει τα πάντα να τον επαναφέρει στον σωστό δρόμο με απρόβλεπτα αποτελέσματα. (Από την Spentzos Film)