23/5/19

Ο παραλίας - The beach bum

Ο Μάθιου ΜακΚόναχι δίνει ρεσιτάλ ηθοποιίας υποδυόμενος ένα μοντέρνο ποιητή, τον Μούντογκ, διάσημο στην περιοχή του, που ζει τη μεγάλη ζωή χωρίς να ακολουθεί κανόνες και «πρέπει», με τους δικούς του όρους και τα λεφτά της γυναίκας του, 

ο οποίος τις περισσότερες ώρες της ημέρας είναι υπό την επήρεια ναρκωτικών ή μεθυσμένος, παρά ξεμέθυστος. Μαζί της διατηρεί μια εξαιρετικά ανοιχτή σχέση, ενώ για την κόρη του «μπορεί να είναι μα!@&@ς, αλλά είναι πολύ σπουδαίος άνθρωπος», όπως λέει σε κάποια σκηνή της ταινίας.
Ο βασικός άξονας, γύρω από τον οποίο περιστρέφεται η ταινία, είναι αυτό που λέει ο ίδιος ο Μούντογκ και αφού προηγουμένως η γυναίκα του έχει σκοτωθεί σε αυτοκινητικό και τον έχει αποκληρώσει: «Ξέρεις τι μου αρέσει πιο πολύ στο να είσαι εκατομμυριούχος; Το γεγονός πως ό,τι σαχλαμάρα να κάνεις σε ανέχονται».  
Ο Χάρμονι Κορίν σκηνοθέτης του «Spring Breakers» (φεστιβαλική ταινία στην Ελλάδα το 2013, νομίζω) έχει κάνει μια ταινία γεμάτη χρώμα, με φόντο την Φλόριντα (υπέροχη φωτογραφία με αυγές και ηλιοβασιλέματα παρόλο που οι καλλιτέχνες φωτογράφοι αντιπαθούν αυτά τα θέματα) και ολίγον από Κούβα, όπου τα ναρκωτικά πάνε κι έρχονται με βαρκούλες, πλοιάρια και κότερα, όσο πουθενά αλλού στην Αμερική. Ταυτόχρονα, την έχει επενδύσει και με υπέροχη μουσική και τραγούδια που ταιριάζουν στην κάθε περίσταση, έτσι που για μια στιγμή νομίζεις ότι θα παρακολουθήσεις μιούζικαλ.
Το καστ είναι ελκυστικό, αλλά το σύνολο της ταινίας, κινούμενο έξω από την πολιτική ορθότητα που μας διακατέχει ως Ευρωπαίους (αν θεωρηθεί ότι οι Έλληνες είμαστε Ευρωπαίοι, ως νοοτροπία) βλέπεται δύσκολα, παρόλο που κάποτε σπάζαμε πιάτα και καίγαμε τα χιλιάρικα στις πίστες και στα «πολιτιστικά κέντρα» της δικής μας παραλίας. You know… (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 23/5/19
Είδος: Κωμωδία  
Σκηνοθεσία: Χάρμονι Κορίν 
Παίζουν: Μάθιου ΜακΚόναχι, Ζακ Έφρον, Άιλα Φίσερ, Σνούπ Ντογκ, Μάρτιν Λόρενς, Τζόνα Χιλ
Σύνοψη: Με φόντο την Κούβα και τη Φλόριντα, η ταινία ακολουθεί τις ξεκαρδιστικές αναποδιές του Μούντογκ, ενός αξιαγάπητου και ασυμβίβαστου αλήτη που ζει τη μεγάλη ζωή με τους δικούς του κανόνες. (Από σκηνοθέτη του «Spring Breakers») - (Από την Odeon)