21/5/19

Καλοκαίρι με τη Μόνικα – Sommaren med Monika

Μια αξέχαστη ταινία για το πέρασμα από την ανεμελιά της εφηβείας στη σκληρή πραγματικότητα, καθώς και την αντίσταση σε αυτή τη μετάβαση που συνεπάγεται συμβιβασμό και αποχαιρετισμό της φαντασίας.
Ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν σ’ αυτό το φιλμ αποτυπώνει με μοναδικό τρόπο την μεγάλη χαρά του έρωτα καθώς και την ευτυχία της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας που υποκύπτουν στην πίεση των υποχρεώσεων απέναντι στην οικογένεια και στην κοινωνία μέσα από το πλέγμα επιβίωση και εργασία.

Ο Μπέργκμαν λέει για αυτή του τη δημιουργία: «Υπάρχει πάντα μία διαρκής πάλη μέσα μου, ανάμεσα στην ανάγκη μου να καταστρέψω και στη θέλησή μου να ζήσω. Κι αυτό δημιουργεί μία εσωτερική ένταση που κυριαρχεί και στον τρόπο που δημιουργώ και στην υλική μου ύπαρξη. Κάθε πρωί ξυπνώ με μια καινούρια οργή, μια καινούρια καχυποψία, μια καινούρια λαχτάρα για τη ζωή».
INFO
Προβάλλεται από 23/5/19
Είδος: Αισθηματική (1953)
Σκηνοθεσία: Ίνγκμαρ Μπέργκμαν
Παίζουν: Χάριετ Άντερσον, Λαρς Έκμποργκ, Ντάγκμαρ Έμπσεν
Σύνοψη: Η Μόνικα, μια νεαρή κοπέλα γνωρίζεται με τον Χάρι σε ένα καφέ και ερωτεύονται. Εκείνη ονειρεύεται να αποδράσει από τη μιζέρια του σπιτιού της και τον μόνιμα μεθυσμένο πατέρα της. Εκείνος ζει με τον άρρωστο πατέρα του. Τα δύο νεαρά παιδιά αποφασίζουν να αφήσουν πίσω τους τις μίζερες ζωές τους και τα σπίτια τους και παίρνουν μια βάρκα για να περάσουν κάποιες ρομαντικές βραδιές κάτω από τα αστέρια. Τελικά οι δύο νέοι, ο Χάρι και η Μόνικα, θα παντρευτούν. Καρπός του έρωτας τους θα είναι ένα παιδί, αλλά η Μόνικα δε θα αντέξει τη συμβατική οικογενειακή ζωή, η ευδαιμονία του ζευγαριού χάνεται και μοιραία η Μόνικα θα εγκαταλείψει τον Χάρι. (Από την Weird Wave)