7/3/19

Ο τυχοδιώκτης του Παρισιού - L' empereur de Paris

Ο Ευγένιος Φρανσουά Βιντόκ ήταν ένας Γάλλος τυχοδιώκτης, ο οποίος από κακοποιός έγινε επικεφαλής της γαλλικής αστυνομίας κατά την περίοδο της βασιλείας του Ναπολέοντα. Έζησε μια ταραχώδη ζωή, η οποία ενέπνευσε τον Μπαλζάκ να γράψει για τον Βοτρέν, τον Ουγκώ για τον Γιάννη Αγιάννη και τον Έντγκαρ Άλαν Πόε για τον Ντυπέν.

Ο σκηνοθέτης Ζαν Φρανσουά Ρισέ  αντιμετωπίζει τον Βιντόκ περισσότερο σαν έναν άνθρωπο του λαού και λιγότερο σαν έναν κοινό εγκληματία κάνοντάς τον συμπαθή στο θεατή, που μένει ικανοποιημένος από την έξοχη ερμηνεία του Βενσάν Κασέλ, ο οποίος με τη σειρά του, υποδύεται χωρίς καμία δυσκολία έναν αμφιλεγόμενο χαρακτήρα. Έναν απατεώνα, επαναστάτη και ταυτόχρονα ρομαντικό ήρωα, που κατορθώνει να τιθασεύει τις εσωτερικές του συγκρούσεις και να μη παρασύρεται εύκολα. 
Δίπλα στον πραγματικά ταλαντούχο Βενσάν Κασέλ, βρίσκουμε τη γοητευτική Όλγα Κιριλένκο, αλλά και άλλους γνωστούς και καλούς ηθοποιούς.
Τα ντεκόρ και τα κοστούμια είναι αυθεντικά και η σκηνοθεσία δεν σε αφήνει να πλήξεις σ’ αυτή την χορταστική, αλλά όχι και συγκλονιστική περιπέτεια, που θυμίζει περισσότερο την ιστορία του Γιάννη Αγιάννη από το μυθιστόρημα «Οι άθλιοι» του Βίκτορα Ουγκώ. (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 7/3/19
Είδος: Περιπέτεια, Δράμα 
Σκηνοθεσία: Ζαν Φρανσουά Ρισέ  
Παίζουν: Βενσάν Κασέλ, Όλγα Κιριλένκο, Φρέγια Μέιβορ, Όγκουστ Ντιλ, Φαμπρίς Λουκινί, Tζέιμς Τιερέ  
Σύνοψη: Στο απόγειο της βασιλείας του Ναπολέοντα, ο Βιντόκ, ο μόνος άνθρωπος που απέδρασε με επιτυχία από δύο φυλακές υψηλής ασφαλείας, είναι ένας θρύλος. Αφού θεωρήθηκε νεκρός μετά από την τελευταία, εντυπωσιακή του απόδραση, ο πρώην κακοποιός κρατάει πια χαμηλό προφίλ, ως ένας απλός έμπορος ρούχων. Το παρελθόν του όμως δεν τον αφήνει ήσυχο, καθώς οι πρώην συγκρατούμενοί του τον κατηγορούν για μια δολοφονία που δεν διέπραξε. Για να αποδείξει την αθωότητα και τις καλές του προθέσεις, κλείνει μια συμφωνία με την αστυνομία: κυνηγά όλους τους κλέφτες και δολοφόνους του Παρισιού με αντάλλαγμα την ελευθερία του. Χωρίς καν να το προσπαθεί, ο Βιντόκ γίνεται από πρώην κατάδικος σερίφης. (Από την Odeon)