7/3/19

Κάθε χίλια χρόνια - Vision

Ένα φιλμ, για την αγάπη, τη φύση και το περιβάλλον που καταστρέφεται από ανθρώπους με αυτοκαταστροφικές τάσεις. 
Η  σκηνοθέτρια Ναόμι Καβάσε που το 2015 μας είχε χαρίσει το «Γλυκό φασόλι» (Sweet bean), επιστρέφει με τη γνωστή θεματική της επαυξημένη αυτή τη φορά και με δόσεις μεταφυσικής.

Στα ειδυλλιακά δάση της Ιαπωνίας η Ζαν (Ζιλιέτ Μπινός) ταξιδεύει αναζητώντας ένα σπάνιο θεραπευτικό φυτό που σύμφωνα με τον θρύλο εμφανίζεται μια φορά κάθε 997 χρόνια. Εκεί θα γνωρίσει ένα δασοφύλακα που θα ξυπνήσει μέσα της, αναμνήσεις από την πρώτη φορά που είχε ερωτευτεί.
«Η ιδέα», αναφέρει η σκηνοθέτρια, «μου ήλθε στο μυαλό καθώς οδηγούσα το αυτοκίνητο  μου. Η σύγχρονη κοινωνία τελειοποιεί έναν κόσμο μοναχικότητας. Στις ταινίες για την Καταστροφή της Ανθρωπότητας, μία ξαφνική έκρηξη ή ένας ιός προκαλεί την καταστροφή. Αλλά ποια καταστροφή επέρχεται με τη συγκατάθεση μας; Είναι μπελάς να εμπλεκόμαστε με τους άλλους. Η ζωή είναι πιο εύκολη χωρίς γάμο ή παιδιά. Δεν χρειάζεται να συνεισφέρεις στην κοινότητα, μπορείς απλώς να πληρώσεις και να έχεις όποια υπηρεσία θέλεις. Έτσι ξεκίνησε η εποχή που ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει χωρίς να αναζητά τη σύνδεση με τους άλλους. Αλλά… Αυτό είναι που έψαχνε η ανθρωπότητα;» 
Έτσι, με την ταινία της ρίχνει φως στην αμηχανία της σύγχρονης κοινωνίας, ενώ ενστερνίζεται τις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων και προτείνει το επόμενο βήμα. 
Μια ταινία με αρκετά καλές ερμηνείες, ονειρική φωτογραφία και πανανθρώπινα μηνύματα.(Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 7/3/19
Είδος: Δράμα 
Σκηνοθεσία: Ναόμι Καβάσε 
Παίζουν: Ζιλιέτ Μπινός, Μασατόσι Ναγκάσε, Τακανόρι Ιβάτα, Μιράι Μοριγιάμα, Καζούκο Σιρακάβα 
Σύνοψη: Η Ζαν (Ζιλιέτ Μπινός) ταξιδεύει στην Ιαπωνία αναζητώντας ένα σπάνιο ιαματικό φυτό που σύμφωνα με τον θρύλο εμφανίζεται μια φορά κάθε 997 χρόνια υπό σπάνιες συνθήκες. Στο ταξίδι της, συναντά τον Τόμο, έναν δασοφύλακα, που τη συνοδεύει στην αναζήτηση της και τη βοηθάει να ανατρέξει στο παρελθόν της. Είκοσι χρόνια πριν, στο ίδιο δάσος στο οποίο ελπίζει να βρει το θεραπευτικό φυτό, η Ζαν ερωτεύτηκε για πρώτη φορά. (Από την Tanweer)