14/2/19

Μια προσωπική ιστορία - Una questione privata

Βασισμένο στην αυτοβιογραφική νουβέλα «Μία προσωπική υπόθεση» του Μπέπε Φενόλιο, το φιλμ αυτό των αδελφών Ταβιάνι αφορά στην αθωότητα της νιότης και του έρωτα, με φόντο μία Ιταλία χτυπημένη από τη φτώχεια και έναν αντάρτικο πόλεμο. 

Είμαστε στο καλοκαίρι του 1943, όταν ο νεαρός Μίλτον (Λούκα Μαρινέλι) ερωτεύεται τη Φούλβια (Βαλεντίνα Μπελέ), η οποία όπως φαίνεται να μην είναι ερωτευμένη μαζί του, αλλά απλά της αρέσει ο τρόπος που σκέφτεται και της μιλάει. Στρατευμένος στην Αντίσταση, θα μάθει τυχαία από τους συμπολεμιστές του ότι η Φούλβια ήταν κρυφά ερωτευμένη με τον επίσης αντάρτη και κοινό τους φίλο, Τζόρτζιο (Λορέντζο Ρικέλμι). Έτσι, αποφασίζει να ψάξει να τον βρει και να του μιλήσει. Όμως ο Τζόρτζιο έχει συλληφθεί από τους Ναζί και η αναζήτηση πλέον οδηγεί τον Μίλτον σε άλλες σκέψεις. Η Αντίσταση περνά γι’ αυτόν σε δεύτερη μοίρα και γίνεται στο μυαλό του μοχλός, ώστε να μπορέσει να «ανταλλάξει» τον Τζόρτζιο με αντίστοιχο αιχμάλωτο των ανταρτών.
Ο φακός, μέσα από το εξαιρετικά φωτογραφημένο άγριο ορεινό τοπίο και την ομίχλη, παρακολουθεί με αργό ρυθμό την εμμονική πορεία του ερωτευμένου Μίλτον αποτυπώνοντας ανάγλυφα και με μοναδική αυθεντικότητα, τόσο την ατμόσφαιρα της εποχής εκείνης, όσο και τα συναισθήματά του μέσα από κοντινά πλάνα σ’ αυτή την ιδιωτική, προσωπική του υπόθεση, ο οποίος πρέπει να ισορροπήσει τη θέλησή του να πολεμήσει τους Ναζί, με τη φιλία του για τους συμπολεμιστές του, αλλά και την αγάπη του για την Φούλβια. (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 14/2/19
Είδος: Δράμα, Αισθηματική, Πολεμική, Βιογραφική  
Σκηνοθεσία: Πάολο Ταβιάνι 
Παίζουν: Λούκα Μαρινέλι, Λορέντζο Ρικέλμι, Βαλεντίνα Μπελέ, Φραντζέσκα Αγκοστίνι
Σύνοψη: Εμπνευσμένο από την αυτοβιογραφική νουβέλα «Μία προσωπική ιστορία» του Μπέπε Φενόλιο, το κύκνειο άσμα των αδελφών Ταβιάνι μάς μεταφέρει στο καλοκαίρι του 1943, όταν ο νεαρός Μίλτον ερωτεύεται τη Φούλβια, η οποία, όπως φαίνεται δεν τρέφει ανάλογα συναισθήματα και απλώς, της αρέσει το βάθος της σκέψης του και τα γράμματα που της γράφει. Ένα χρόνο μετά, ο Μίλτον έχει μπει στην Αντίσταση και πολεμά στο πλάι των ανταρτών ενάντια στους Ναζί. Όταν, τυχαία, μαθαίνει ότι η Φούλβια ήταν κρυφά ερωτευμένη με τον επίσης αντάρτη και κοινό τους φίλο, Τζόρτζιο, ο Μίλτον αποφασίζει να πάει και να τον βρει και να του μιλήσει. Ο Τζόρτζιο, όμως, έχει μόλις συλληφθεί από τους Φασίστες. Τώρα ο Μίλτον πρέπει να ισορροπήσει την επιθυμία του να πολεμήσει τους Ναζί, τη φιλία του με τους άλλους συμπολεμιστές του στην Αντίστασης μεταξύ των οποίων είναι και ο Τζόρτζιο, αλλά και την αγάπη του για την Φούλβια. (Από την WEIRD WAVE)