14/2/19

Αλίτα: Ο άγγελος της μάχης - Alita: Battle angel

Το φιλμ βασίζεται στο γιαπωνέζικο manga με τίτλο «Gunnm», που δημιουργήθηκε το 1990 από τον Γιουκίτο Κισίρο για το Shueisha's Business Jump Magazine και αφορά σε μια νέα κοπέλα που ξυπνά σε έναν μελλοντικό κόσμο και δεν θυμάται ποια είναι. Δίπλα της 

βρίσκεται ένας επιστήμονας, ο Ίντο (Κριστόφ Βαλτς), ο οποίος την ονομάζει Αλίτα και της εξηγεί ότι είναι ανθρωποειδές. Η Αλίτα (Ρόζα Σάλαζαρ) περιπλανιέται στους δρόμους της Άιρον Σίτυ, προσπαθώντας να ανακαλύψει ποια είναι και γνωρίζεται με τον Χιούγκο (Κίαν Τζόνσον) ένα νεαρό που την «ξεναγεί στη νέα της ζωή» και τη βοηθά να ανακαλύψει την ταυτότητά της.
Ο Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ (των γνωστών Sin City και Planet Terror) έχει γυρίσει ένα εφηβικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας, σχεδιαστικά έντονα επηρεασμένο από το Blade Runner (1982) σε συνδυασμό με γοτθικά στοιχεία και Αραβουργήματα. Όλα τόσο αρμονικά και ονειρικά δεμένα, ώστε το περιβάλλον να παραπέμπει στην ατμόσφαιρα ενός παρηκμασμένου πολιτισμού, βυθισμένου στη σκόνη και στα τεχνολογικά απορρίμματα, εξαιτίας μιας εξαιρετικής τεχνολογικής εξέλιξης που είχε επιδείξει. Παράλληλα, δείχνει να έχει δεχτεί επιρροές και από το αξέχαστο «Rollerball» (1975) του Νόρμαν Τζούισον, σχετικά με τους αγώνες που είναι υποχρεωμένη να συμμετάσχει η Αλίτα για την καθιέρωσή της.
Η Αλίτα, ενώ μοιάζει να είναι αδύναμη και ανυπεράσπιστη στο άγνωστο γι’ αυτήν περιβάλλον, διαθέτει δυνάμεις που δεν γνωρίζει και κάποια στιγμή θα χρειαστεί να τις ασκήσει όχι μόνο για να σωθεί η ίδια, αλλά για να σώσει και αυτούς που έχει εν τω μεταξύ γνωρίσει και αγαπά.
Η ταινία εκτός από τη μεθυστική σκηνοθεσία του Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ και τα εξαίρετα ειδικά εφέ, διαθέτει ένα έξοχο καστ, σενάριο που κρύβει εκπλήξεις και έντονη δράση. Θα ενθουσιάσει τους λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας και των manga. (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 14/2/19
Είδος: Επιστημονικής Φαντασίας, Δράσης, Αισθηματική (3D)
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ
Παίζουν: Ρόζα Σαλαζάρ, Ελίζα Γκονζάλεζ, Τζένιφερ Κόνελι, Κριστόφ Γουόλτζ, Μισέλ Ροντρίγκεζ, Εντ Σκράιν, Μαχερσάλα Αλί, Τζάκι Έρλ Χέιλι
Σύνοψη: Όταν η Αλίτα (Ρόζα Σάλαζαρ) ξυπνά χωρίς να θυμάται ποια είναι σε έναν μελλοντικό κόσμο που δεν αναγνωρίζει, την περιμαζεύει ο Αΐντο (Κριστόφ Βαλτς), ένας ευγενικός επιστήμονας που αντιλαμβάνεται ότι κάπου μέσα σε αυτό το ανθρωποειδές κρύβεται η καρδιά και η ψυχή μιας νεαρής γυναίκας με ξεχωριστό παρελθόν. Καθώς η Αλίτα μαθαίνει να περιπλανιέται στη νέα της ζωή και στους επικίνδυνους δρόμους της Άιρον Σίτι, ο Αΐντο προσπαθεί να την προφυλάξει από το αινιγματικό παρελθόν της, τη στιγμή που ο «περπατημένος» νέος της φίλος Χιούγκο (Κίαν Τζόνσον) είναι διατεθειμένος να τη βοηθήσει να ξυπνήσει τις μνήμες της. Μόνο όταν οι φονικές και διεφθαρμένες δυνάμεις της πόλης καταδιώκουν την Αλίτα, εκείνη ανακαλύπτει ένα στοιχείο για το παρελθόν της – έχει μοναδικές πολεμικές ικανότητες και αυτοί που είναι στην εξουσία θα κάνουν τα πάντα για τις υποτάξουν. Αν καταφέρει να τους ξεφύγει, ίσως να είναι το κλειδί για τη σωτηρία των φίλων της, της οικογένειάς της και του κόσμου που έμαθε να αγαπά. (Από την ODEON)