14/2/19

Η νηπιαγωγός – The kindergarten teacher

Αν δεν ήταν η Μάγκι Γκίλενχαλ στο ρόλο της Λίζας, δεν μπορώ να φανταστώ ποια θα ήταν η πορεία αυτής της ταινίας της Σάρα Κολάντζελο. Η Γκίλενχαλ έχει πάρει πάνω της όλη την υπόθεση, υποδυόμενη μια δασκάλα νηπιαγωγείου ουσιαστικά ασήμαντη και περιθωριοποιημένη, αλλά συμπαθή προς τα παιδιά του σχολείου.

Έχει έναν εσωστρεφή, κλειστό χαρακτήρα, με τα δικά της παιδιά στο σπίτι να την αγνοούν και προσπαθεί να γεμίσει τη ζωή της παρακολουθώντας μαθήματα ποίησης που αποτελούν και τη μόνη της διέξοδο. Αν και εκεί, συνεχίζει να περνάει απαρατήρητη μιας και δεν έχει ποιητική φλέβα. Ξαφνικά, ένα νήπιο στην τάξη της που συμπεριφέρεται σαν μεγάλος, απαγγέλει στίχους που ελκύουν τη Λίζα, την προβληματίζουν, τους αντιγράφει και τους απαγγέλει σαν δικούς της στην ομάδα που συμμετέχει. Εντυπωσιάζει, γίνεται το κέντρο του ενδιαφέροντος και τότε σκέφτεται ότι καλό θα ήταν να έχει το μικρό Τζίμι από κοντά. Αυτό την κάνει πιο απόμακρη και γίνεται αφορμή να χαλάσει και τη σχέση της με τον καθηγητή-ποιητή (Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ) της ομάδας της.  
Η Σάρα Κολάντζελο ξεκινά το φιλμ αναφερόμενη στη σχέση μέντορα – μαθητή και σταδιακά στρέφεται στην ψύχωση της Λίζας, που μπορεί να αποβεί μοιραία όχι μόνο για την ίδια, αλλά και για το ανήλικο παιδί. 
Η Μάγκι Γκίλενχαλ είναι εξαιρετική ως δασκάλα που αρχικά προσφέρει τον εαυτό της, θυσιάζεται, για την ανατροφή των μικρών παιδιών της τάξης της και σιγά-σιγά μεταβάλλεται σε μια σκοτεινή φυσιογνωμία που θέλει να εκμεταλλευτεί και να μανιπουλάρει το μικρομέγαλο μαθητή της. Γίνεται δε, εφιαλτική όταν αρχίζει να ψεύδεται τόσο προς το παιδί, όσο και προς τους δικούς του, που γενικά δείχνουν να είναι αδιάφοροι για την ανατροφή του, αφήνοντάς το στα χέρια μιας baby-sitter ανίκανης να εκτιμήσει το ταλέντο του (την οποία υποδύεται η Ρόζα Σαλαζάρ, η «Αλίτα ο άγγελος της μάχης») (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 14/2/19
Είδος: Δράμα  
Σκηνοθεσία: Σάρα Κολάντζελο 
Παίζουν: Μάγκι Γκίλενχαλ, Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, Ρόζα Σάλαζαρ  
Σύνοψη: Η ερωτική ζωή της Λίζα αδρανεί, τα παιδιά της δείχνουν να την αγνοούν και η καθημερινότητα κυλά βασανιστικά στο νεοϋορκέζικο νηπιαγωγείο που εργάζεται ως δασκάλα. Κάποια μαθήματα ποίησης αποτελούν τη μόνη της διέξοδο, μέχρι τη στιγμή που όλα στη ζωή της αλλάζουν χάρη στον 5χρονο Τζίμι και την ανεξήγητη ικανότητά του να σκαρώνει ποιήματα, χρησιμοποιώντας λεξιλόγιο και σύνταξη που παραπέμπουν σε μυαλό ενηλίκου. Πεπεισμένη πως πρόκειται για ένα παιδί-θαύμα και προβάλλοντας πάνω του δικά της κενά, η Λίζα αναλαμβάνει την πνευματική καθοδήγηση του μικρού. Μόνο που ο αρχικός ενθουσιασμός της σταδιακά μεταμορφώνεται σε επικίνδυνη ψύχωση. (Από τη STRADA FILMS)