14/2/19

Καπερναούμ - Capharnaum

Παράνομη μετανάστευση, παραμελημένα παιδιά, προσφυγική ζωή, ο παραλογισμός πίσω από την έννοια των συνόρων, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, η αδιαφορία μπροστά στον πόνο του άλλου είναι τα θέματα που θίγει με αυτή την ταινία η Ναντίν Λαμπακί 

(των βραβευμένων επιτυχιών «Caramel» και «Where do we go now?»), μέσα από την ιστορία ενός ατίθασου, πανέξυπνου αγοριού, το οποίο επαναστατεί ενάντια στη γεμάτη κακουχίες ζωή του και παλεύει να βρει –εκτός από την ταυτότητά του σ’ αυτόν τον κόσμο- και τον τρόπο να επιβιώσει στις παραγκουπόλεις του Λιβάνου.
Ο Ζάιν, είναι ένας 12χρονος πρόσφυγας από τη Συρία, ο οποίος από τις πρώτες σκηνές της ταινίας παρουσιάζεται ενώπιον του δικαστηρίου και θέλει να μηνύσει τους ίδιους του τους γονείς. Όταν ο δικαστής τον ρωτά «για ποιο λόγο;» του απαντά «επειδή με έφεραν στον κόσμο». 
Μια συγκλονιστική φράση από ένα αγέλαστο παιδικό πρόσωπο που γεμίζει την οθόνη και αμέσως καθηλώνει τον θεατή, ώστε να μην μπορεί να αφήσει από τα μάτια του κάθε πλάνο αυτού του «θυμωμένου» φιλμ, που παρακολουθεί από κοντά τον μικρό Ζάιν και στην εξέλιξη δεν αφήνει τίποτα ασχολίαστο. 
Η Ναντίν Λαμπακί, δεν διστάζει να θίξει τα πλέον κρίσιμα και οδυνηρά προβλήματα της σημερινής κοινωνίας και το κάνει μέσα από την ιστορία του Ζάιν, που ξεπηδάει αυθεντικά μέσα από τον ίδιο κόσμο για τον οποίο μιλάει. Με ρεαλιστικές εικόνες «γροθιά στο στομάχι», σκληρές και αμείλικτες. Ουσιαστικά ντοκιμαντερίστικες.
Για την ταινία της αναφέρει: «Η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρότερη από αυτό που βλέπετε στην ταινία, η οποία βασίζεται σε όσα μάθαμε κατά τη διάρκεια της έρευνάς μας, που κράτησε τέσσερα χρόνια. Γιατί κανείς ηθοποιός μας δεν είναι επαγγελματίας. Όλοι ζούσαν τέτοιες καταστάσεις στην πραγματικότητα. Στην ταινία λένε την ιστορία τους».
Εξηγώντας δε, τη σημασία του τίτλου της ταινίας, συμπληρώνει: «Αρχικά, Καπερναούμ είναι το όνομα ενός καταραμένου βιβλικού χωριού. Έπειτα έγινε μια λέξη που χρησιμοποιείται στα γαλλικά, ως κάτι που σημαίνει χάος και θαύματα. Και η όλη περιπέτεια ήταν ακριβώς έτσι. Μέσα στο χάος, συνέβαιναν μικρά θαύματα».(Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 14/2/19
Είδος: Δράμα / Κοινωνική
Σκηνοθεσία: Ναντίν Λαμπακί
Παίζουν: Ζάιν Αλ Ραφέα, Γιορντάνος Σιφερό, Καουσάρ Αλ Χαντάντ, Φαντί Γιουσέφ 
Σύνοψη: Ο Ζάιν, ένας 12χρονος πρόσφυγας από τη Συρία, παρουσιάζεται ενώπιον του δικαστή, ο οποίος τον ρωτάει γιατί θέλει να μηνύσει τους ίδιους του τους γονείς. «Επειδή με έφεραν στον κόσμο!», απαντάει o μικρός, κάνοντας έτσι την δική του επανάσταση απέναντι στους γονείς του για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους, για την παντελή αδυναμία τους να του παρέχουν ελάχιστη φροντίδα, βοήθεια και προστασία. Αντιμέτωπος με αδιανόητες δυσκολίες και εμπόδια, ο μικρός Ζάιν θα ξεκινήσει ένα απίστευτο, γεμάτο δυσκολίες ταξίδι για να αναζητήσει την δική του ταυτότητα, μέσα στον αμείλικτο κόσμο που έχουν φτιάξει γι’ αυτόν οι μεγάλοι.(Από Rosebud.21, Seven Films)