3/1/19

Η άγρια αχλαδιά – The wild pearl tree

Τρίωρο έπος του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν, λίγο μικρότερο από τη Χειμέρια Νάρκη που μας έχει χαρίσει στο παρελθόν μαζί με τα Κάποτε στην Ανατολία και Τρεις Πίθηκοι. 

Με φόντο την επιστροφή του σπουδαγμένου, με κόμπλεξ ανωτερότητας και επίδοξου συγγραφέα Σινάν στο χωριό του, το οποίο τον πνίγει και σκέφτεται πώς να το εγκαταλείψει, ο σκηνοθέτης θίγει τρία θέματα: τη συγγραφή και την αφοσίωση στην τέχνη γενικότερα, τη θρησκεία και αν αυτή μπορεί να προσαρμόζεται στην εξέλιξη και την ανταγωνιστική σχέση πατέρα και γιού.
Ο Σινάν, επιστρέφει στο χωριό του νομίζοντας ότι επειδή έχει σπουδάσει φιλόλογος, «τα ξέρει όλα» και δεν θέλει να γίνει σαν τον πατέρα του που είναι δάσκαλος στο χωριό και καταχρεωμένος. Επιπλέον, θέλει να γίνει επιτυχημένος συγγραφέας.
Στο πρώτο μέρος, εκτός από το ότι βλέπουμε την αντιπάθειά του για το χωριό που γεννήθηκε και μεγάλωσε, τον παρακολουθούμε να συζητά με έναν ντόπιο «διάσημο» συγγραφέα, τον οποίο κολακεύει προκειμένου να μάθει από αυτόν τι χρειάζεται για να προχωρήσει τη ζωή του ως συγγραφέας, μιας και ήδη έχει ξεκινήσει να γράφει κάποιο μυθιστόρημα. Ο συγγραφέας τον προσγειώνει, αλλά και τον πεισμώνει, όπως φαίνεται στη συνέχεια. Στο δεύτερο μέρος, τον βλέπουμε να έχει μια φιλοσοφική κουβέντα πάνω σε θέματα θρησκείας και πίστης με συνομηλίκους φίλους του, από την οποία σκιαγραφείται ο βαθύτερος χαρακτήρας του και τέλος, αφού έχει πάει στην πόλη να δώσει εξετάσεις για δάσκαλος, επιστρέφει στο χωριό και έχει μια συζήτηση-καταλύτη με τον πατέρα του.
Ο Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν θα μπορούσε να έχει περάσει τα όποια μηνύματά του με μια μικρότερης διάρκειας ταινία, αλλά είναι προφανές ότι θα ήταν δυσκολότερο να συνοψίσει όλες τις πτυχές του χαρακτήρα του Σινάν, τον οποίο παρακολουθεί βήμα-βήμα στο χωριό και στην πόλη, να συναντά παλιές αγάπες και να μαθαίνει δυσάρεστα νέα (η πρώτη του αγάπη παντρεύεται με άλλον) και παλιούς γνωστούς που δεν του μιλούν με κολακευτικά λόγια για τον πατέρα του. Χρειάζεται χρόνος για να διεισδύσεις στο χαρακτήρα του κεντρικού ήρωα και να νιώσεις τις ψυχολογικές του μεταπτώσεις, όπως αυτές αποκαλύπτονται στις συζητήσεις με την πρώην του, τη μητέρα του, τους φίλους και στο φινάλε με τον πατέρα του. Επίσης, η κάμερά του βαδίζει αργά και προσφέρει στο θεατή μια υπέροχη φθινοπωρινή και χειμωνιάτικη φωτογραφία με μελετημένα κάδρα και φωτοσκιάσεις, από τους δρόμους της πόλης και τα καλντερίμια του χωριού μέχρι τις πεδιάδες και τα καλλιεργημένα χωράφια.
Οι ερμηνείες είναι όλες απολαυστικές και συνολικά έχουμε ένα συναισθηματικό αριστούργημα. (Κριτική μου στο myFILM.gr)

INFO
Είδος: Δράμα  
Σκηνοθεσία: Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν 
Παίζουν: Ντογκού Ντεμιρκόλ, Μουράτ Τσεμσίρ, Μπενού Γιλντιριμλάρ 
Σύνοψη: Ήρωας στην Άγρια Αχλάδια» είναι ένας νεαρός, ο Σινάν, ο οποίος επιστρέφει απρόθυμα μετά τις σπουδές του στο χωριό που μεγάλωσε, και στο σπίτι των γονιών του, φιλοδοξώντας να αποφασίσει τι θα κάνει με το μέλλον του και να προσπαθήσει να εκδώσει το πρώτο του βιβλίο. Καθώς οι μέρες περνούν, περιπλανιέται στον σχεδόν ασφυκτικό μικρόκοσμο του χωριού του, συναντά συγγενείς και φίλους και σιγά-σιγά συνειδητοποιεί τόσο την αντιπάθειά του για το μέρος που τον περιβάλλει όσο και για τον πατέρα του- έναν ανεύθυνο καθηγητή και οικογενειάρχη, πνιγμένο στα χρέη και με αδυναμία στον τζόγο. (Από την  Amafilm)