3/1/19

Το βαποράκι - The mule

Η μοναξιά, η θλίψη, η συγχώρεση και ο θάνατος, τα αγαπημένα θέματα του Κλιντ Ίστγουν στις τελευταίες ταινίες του, έχουν τη θέση τους και σ’ αυτή την αστυνομικού ύφους περιπέτεια, στην οποία πρωταγωνιστεί ο ίδιος, στο ρόλο ενός 90άρη που γίνεται το «μουλάρι» (το «βαποράκι» όπως λέμε εμείς) της μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών.

Ο γεωπόνος Ερλ Στόουν και βετεράνος του πολέμου της Κορέας, ενώ έχει ζήσει καλά, έχει φτάσει στα γεράματά του απομακρυσμένος από την οικογένειά του λόγω του χαρακτήρα του. Σε flashback τον βλέπουμε 12 χρόνια πριν, να περνάει καλά και να φλερτάρει κάθε γυναίκα στο πέρασμά του αιτία που τον χώρισε η γυναίκα του (Ντάιαν Γουίστ). Έτσι, αναλαμβάνει τη «δουλειά» μόνο και μόνο για να φανεί στα μάτια της και της κόρης του (την υποδύεται η πραγματική του κόρη Άλισον Ίστγουντ) ότι έστω και με καθυστέρηση, μπορεί να είναι χρήσιμος. 
Από την άλλη, ο Κόλιν Μπέιτς (Μπράντλεϊ Κούπερ) ένας πράκτορας της Δίωξης Ναρκωτικών έχει θέμα. Δεν μπορεί να ανακαλύψει πώς διακινούνται τα ναρκωτικά στην περιοχή του και πρέπει να δείξει ότι έχει ικανότητες στον προϊστάμενό του (Λόρενς Φίσμπερν), που τον πιέζει να δώσει ένα τέλος. Την ίδια ώρα, ο Ερλ Στόουν συναντιέται με τον αρχηγό του καρτέλ (Άντι Γκαρσία), γνωρίζει συνεργάτες χωρίς να κάνει ερωτήσεις και συνεχίζει τις διαδρομές.
Ωραίο θρίλερ, ήρεμο, χωρίς αιματοχυσίες και βασανιστήρια, με σκληρούς χαρακτήρες από τη μια και μεσοαστούς οικογενειάρχες συγγενείς του Ερλ από την άλλη, που ζούνε στο δικό τους κόσμο με τις οικογενειακές χαρές και τις λύπες τους.  
Σωστά δομημένοι χαρακτήρες, δεμένη σκηνοθεσία, στρωτή αφήγηση, εξαιρετικές ερμηνείες από ένα έμπειρο καστ και ένας Κλιντ Ίστγουντ που ξέρει να παίζει πάντοτε ρόλους ανάλογα με την ηλικία του (88, παρακαλώ). Απόλαυσα τη σκηνή, που ο Ερλ Στόουν έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με τον πράκτορα Κόλιν Μπέιτς σε ένα μπαρ και έχουν ένα σύντομο διάλογο, για τη ζωή, το θάνατο, την οικογένεια και ο Ερλ συμβουλεύει τον πράκτορα να μην απομακρύνεται από την οικογένειά του εξαιτίας του καθήκοντος. (Κριτική μου στο myFILM.gr)

INFO
Προβάλλεται από 3/1/19
Είδος: Δράμα / Αστυνομική / Θρίλερ  
Σκηνοθεσία: Κλιντ Ίστγουντ 
Παίζουν: Κλιντ Ίστγουντ, Μπράντλεϊ Κούπερ, Λόρενς Φίσμπερν, Μάικλ Πένα, Νταϊάν Γουίστ, Άντι Γκαρσία, Άλισον Ίστγουντ, Τάισα Φαρμίγκα, Ιγκνάθιο Σερίτσιο, Λόρεν Ντιν, Γιουτζίν Κορδέρο
Σύνοψη: Ο ογδοντάχρονος Ερλ Στόουν (Κλιντ Ίστγουντ) είναι απένταρος, μόνος και αντιμέτωπος με τη χρεοκοπία της επιχείρησής του, όταν του προσφέρεται μία δουλειά, στην οποία - φαινομενικά- πρέπει απλά να οδηγεί. Στην πραγματικότητα, γίνεται μεταφορέας στην υπηρεσία ενός μεξικάνικου καρτέλ ναρκωτικών. Τα πάει καλά, τόσο καλά που οι «παραγγελίες» ολοένα και αυξάνονται και ο ίδιος σύντομα ανεβαίνει στην ιεραρχία της «επιχείρησης». Παράλληλα, ο Κόλιν Μπέιτς (Μπράντλεϊ Κούπερ), ένας σκληρός πράκτορας της DEA, της υπηρεσίας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, προσπαθεί να ανακαλύψει πως γίνεται η διακίνηση. Έτσι, παρόλο που τα οικονομικά προβλήματα του Στόουν ανήκουν στο παρελθόν, τα προηγούμενα λάθη του αρχίζουν να τον βαραίνουν σε τέτοιο βαθμό που είναι αβέβαιο αν θα έχει το χρόνο να τα διορθώσει, πριν βρεθεί ενώπιον της επιβολής του νόμου ή των αρχηγών του καρτέλ. (Από την Tanweer)