13/12/18

Ο δικός της πόλεμος – A private war

Το φιλμ βασίζεται στο άρθρο «Marie Colvin’s private war» που γράφτηκε το 2012 στο Vanity Fair από την Marie Brenner και αναφέρεται στην προσωπικότητα της Μαρί Κόλβιν, η οποία ήταν διάσημη πολεμική ανταποκρίτρια των Sunday Times.

Η Κόλβιν της ταινίας, με τη μορφή της συγκλονιστικής Ρόζαμουντ Πάικ, είναι μια εξαιρετικά ατρόμητη πολεμική ανταποκρίτρια, ατίθασος χαρακτήρας, που θυσιάζει ακόμα και την προσωπική της ζωή, προκειμένου να «δώσει φωνή» σ’ αυτούς που δεν μπορούν να ακουστούν και να βρεθεί στις πηγές των ειδήσεων και όχι στη ροή τους. Στην πρώτη γραμμή του μετώπου και όχι στη γραμμή που χαράσσεται από τους δημοσιοσχεσίτες του στρατού, που δίνουν εντολές στους «ανταποκριτές» πώς να ακολουθούν τις ειδικές μονάδες συνοδείας και να μην απομακρύνονται, όπως βλέπουμε σε κάποια σκηνή κάτω από ένα υπόστεγο, που η Κόλβιν συναντιέται με το φωτογράφο που θα τη συνοδέψει, τον φημισμένο πολεμικό φωτογράφο Πολ Κονρόι (τον υποδύεται ο Τζέιμι Ντόρναν).
Μαζί θα επιλέξουν τους δύσκολους δρόμους, σε έναν από τους οποίους μάλιστα στη Σρι Λάνκα η Κόλβιν θα χάσει το αριστερό της μάτι από μια χειροβομβίδα. Παρά το γεγονός αυτό, η Κόλβιν θα συνεχίσει να τρέχει στην πρώτη γραμμή δοκιμάζοντας τα όριά της μεταξύ γενναιότητας και αγριότητας και με τελικό στόχο της την συριακή πόλη του Homs, όπου βομβαρδίζονται άοπλοι πολίτες, γυναίκες και μικρά παιδιά, αλλά ο δυτικός κόσμος δεν έχει πλήρη εικόνα του τι ακριβώς συμβαίνει εκεί.
Ο Μάθιου Χάινεμαν που κάνει την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, κρατάει ένα ρυθμό που καθηλώνει. Στις πολεμικές σκηνές δίνει ένα ντοκιμαντερίστικο χαρακτήρα που πείθει, ενώ όταν επικεντρώνεται στο χαρακτήρα της Μαρί Κόλβιν, εστιάζει στο εκφραστικό πρόσωπο της Ρόζαμουντ Πάικ, η οποία μιμείται τέλεια και τη φωνή της πραγματικής ανταποκρίτριας, όπως διαπιστώνουμε από ένα σύντομο πλάνο της, λίγο πριν τα credits του φιλμ, τα οποία συνοδεύονται από τη χαρακτηριστική φωνή της Άνι Λένοξ στο «Requiem for a private war», που είναι κι  αυτό υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα, όπως και η Ρόζαμουντ Πάικ (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 13/12/18
Είδος: Βιογραφία / Περιπέτεια / Πολεμική
Σκηνοθεσία: Μάθιου Χάινεμαν
Παίζουν: Ρόζαμουντ Πάικ, Τζέιμι Ντόρναν, Στάνλεϊ Τούτσι, Τομ Χολάντερ
Σύνοψη: Η Μαρί Κόλβιν είναι μία από τις πιο αναγνωρισμένες πολεμικές ανταποκρίτριες της εποχής μας. Το επαναστατικό και ατρόμητο πνεύμα της την τοποθετεί πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης, αφού στόχος της είναι να δίνει φωνή στους αδύναμους, θυσιάζοντας ακόμα και την προσωπική της ζωή. Η αποστολή της να δείξει με κάθε κόστος την πραγματική φρίκη του πολέμου μαζί με τον διάσημο φωτογράφο Πολ Κονρόι τους οδηγεί στην πιο επικίνδυνη αποστολή της ζωής τους, στην πολιορκούμενη πόλη Χομς της Συρίας.
Διανομή: Odeon και Audio Visual