29/11/18

Ευτυχισμένος Όσκαρ - The happy prince

Ο Ρούπερτ Έβερετ σκηνοθετεί, γράφει το σενάριο και πρωταγωνιστεί σε ένα επιλεγμένο πορτρέτο του Όσκαρ Ουάιλντ, το οποίο επικεντρώνεται στα τρία τελευταία χρόνια της ζωής του. Τα τραγικά χρόνια μετά τη φυλάκισή του και την εξορία του στη Γαλλία.

Θεωρώ ότι ένας συγγραφέας όπως ο Όσκαρ Ουάιλντ θα έπρεπε να έχει τύχει κάποιας πιο «ευρύτερης» μεταχείρισης και ίσως πιο στιβαρής σκηνοθεσίας.
Ο Ρούπερτ Έβερετ, μοιράζοντας το υποκριτικό ταλέντο του σε ακόμα δύο τομείς, μάλλον χάνει το βαθύτερο χαρακτήρα και το πνεύμα του συγγραφέα Ουάιλντ και περιστρέφεται μόνο γύρω από τις απόψεις του για την προδοσία, την απώλεια και το θάνατο, που φυσικά και είναι επηρεασμένες από το γεγονός ότι είναι παραγκωνισμένος από τους παλιούς του φίλους και συναγελάζεται με παράνομους και περιθωριακούς τύπους.
Το φιλμ ξεκινά από μια απόπειρα του Ουάιλντ να τραγουδήσει σε ένα μπαρ και πέφτει από το τραπέζι. Από την πτώση του αυτή και μετά, τον βλέπουμε να ονειρεύεται ότι επιστρέφει στα στοιχεία της ζωής που γνώριζε -φήμη, γάμος, αγάπη- και να αντιλαμβάνεται την αδυναμία του, ότι αυτό δεν πρόκειται ποτέ να επαναληφθεί. Δεν παύει όμως να στρέφει το βλέμμα του προς τα άστρα.
Ο Έβερετ είναι πολύ καλός ως Ουάιλντ και η εποχή αναπαριστάται αρκετά πειστικά στην ταινία του, αλλά η άνευρη αφήγηση βασίζεται μόνο σε κείμενα του Ουάιλντ και το σενάριο μοιάζει να είναι αντιγραφή των κειμένων του, χωρίς να «αγγίζει» το θεατή (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 29/11/18
Είδος: Βιογραφική / Δράμα 
Σκηνοθεσία: Ρούπερτ Έβερετ 
Παίζουν: Ρούπερτ Έβερετ, Κόλιν Φερθ, Έμιλι Γουότσον, Κόλιν Μόργκαν, Έντουιν Τόμας, Τομ Γουίλκινσον
Σύνοψη: Τα τελευταία χρόνια του Όσκαρ Ουάϊλντ. Σε ένα φτηνό ξενοδοχείο στο Παρίσι, ο Όσκαρ Ουάϊλντ (Ρούπερτ Έβερετ) περνά τις τελευταίες στιγμές της ζωής του και οι εικόνες του παρελθόντος ζωντανεύουν και τον μεταφέρουν σε άλλες εποχές. Κάποτε υπήρξε ο διασημότερος άνθρωπος στο Λονδίνο, ένας καλλιτέχνης που «σταυρώθηκε» από μια κοινωνία που αρχικά τον λάτρευε. Ήταν εκείνος ο εραστής που οδηγήθηκε στη φυλακή, αφέθηκε ελεύθερος, αλλά συνέχιζε μια καταστροφική πορεία ως τα τελευταία κεφάλαια της ζωής του
Διανομή: Filmtrade