29/11/18

Σιωπηλή επανάσταση - Silent revolution

Μια υπέροχη ταινία για την αλληλεγγύη (σε πρώτο επίπεδο) και για το πώς ένα γεγονός μπορεί να γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και προπαγάνδας (σε δεύτερο), ξύνοντας πληγές για προδοσία ακόμα και μέσα σε οικογένειες που θεωρούν ότι έχουν «το ηθικό πλεονέκτημα» (σε τρίτο).

Έξι μαθητές, λίγα χρόνια πριν την ανέγερση του Τείχους που θα διχάσει τη Γερμανία, αποφασίζουν αυθόρμητα να δείξουν την αλληλεγγύη τους στα θύματα μιας εξέγερσης στην Ουγγαρία το 1956, τηρώντας ενός λεπτού σιγή κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος. Τελικά δεν αργούν να γίνουν αντικείμενα εκμετάλλευσης των πολιτικών μηχανισμών της νεοσύστατης Γερμανίας. 
(Τι είχε προηγηθεί; Στις 22 Οκτωβρίου του 1956, φοιτητές του Πολυτεχνείου της Βουδαπέστης συνέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή μέσω της οποίας απαιτούσαν ελευθερία του τύπου, ελευθερία της έκφρασης, εθνική ανεξαρτησία, ελεύθερες εκλογές και απομάκρυνση της ρωσικής παρουσίας από τη χώρα. Στις αρχικά μη βίαιες διαμαρτυρίες στις 23 Οκτωβρίου 1956, κυβερνητικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών, γεγονός που οδήγησε σε οργή και διαμαρτυρία σε όλη τη χώρα. Την 1η του Νοέμβρη του 1956, μετά από μια σειρά συνεχόμενων διαδηλώσεων, ο ρεφορμιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Ίμρε Νάγκι, ανακήρυξε την ουδετερότητα της Ουγγαρίας και την αποχώρησή της από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας προκάλεσε την αντίδραση της Σοβιετικής Ένωσης. Από τις 4 Νοεμβρίου κι έπειτα, στρατιώτες της Σοβιετικής Ένωσης κατέπνιξαν την εξέγερση. 2.500 Ούγγροι σκοτώθηκαν κι άλλες 200 χιλιάδες εξορίστηκαν. Η Εξέγερση της Ουγγαρίας καταδικάστηκε ως αντεπαναστατική σε όλες τις χώρες που βρίσκονταν κάτω από τη σοβιετική επιρροή.)
Ο σκηνοθέτης (που έχει κάνει και την «Υπόθεση Φριτς Μπάουερ», που προβλήθηκε το 2017 στην Ελλάδα) προσπαθεί και στη «Σιωπηλή Επανάσταση» να αποδώσει το πώς η Γερμανία προσπαθούσε να βρει έναν νέο δρόμο από ένα άθλιο παρελθόν σε ένα νέο μέλλον. Πετυχαίνει μέσα από τη ζωή των νεαρών και ανυποψίαστων μαθητών, να δείξει τα πληγωμένα συναισθήματα που άφησε ο πόλεμος στους Γερμανούς, που είχαν την πίστη και την ελπίδα πως ο σοσιαλισμός ήταν μια ανώτερη μορφή κοινωνίας σε σχέση με τον καπιταλισμό και να καταλήξει αισιόδοξα, πως με την επιμονή και την αλληλεγγύη μπορούν να λυθούν πολλά προβλήματα ενώ ο φανατισμός χωρίς αξίες, μπορεί να είναι απειλή για την κοινωνία (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 29/11/18
Είδος: Δράμα / Ιστορική 
Σκηνοθεσία: Λαρς Κράουμε 
Παίζουν: Τζόνας Ντάσιερ, Μίκαελ ντε Κόκο, Σίνα Έμπελ, Τζούντιθ Έντζελ, Τομ Γκαμεντζ, Μικαελ Γκούινσντεκ
Σύνοψη: Έξι μαθητές αποφασίζουν να δείξουν την αλληλεγγύη τους στα θύματα μιας εξέγερσης στην Ουγγαρία το 1956, τηρώντας ενός λεπτού σιγή κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος. Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και τα απομνημονεύματα του Ντίτριχ Γκάρστκα. Ένα συγκινητικό κεφάλαιο της μεταπολεμικής Γερμανίας.
Διανομή: Seven Films