4/10/18

Ο κύριος & το όπλο - The old man & the gun

Μια ταινία φόρος τιμής στις ταινίες «Οι Δύο Ληστές», «Το Κεντρί», «Μπόνι και Κλάιντ», και «Ο Μεγάλος Δραπέτης» αλλά και σε όλες τις ταινίες αντι-ηρώων. Μια διασκεδαστική περιπέτεια με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ να υποδύεται κάποιον πολύ οικείο σε αυτόν ρόλο, με αυτό το ζωντανό –παρά τα χρόνια του- βλέμμα και τη σπιρτάδα του, που ακόμα γοητεύει τις γυναίκες.
Σ’ αυτή την πραγματική ιστορία, όπως διαβάζουμε στα credits της ταινίας, ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Λόουερι, που έχει γράψει και το σενάριο, πετυχαίνει να κρατάει έναν αργό απολαυστικό ρυθμό, με απαλή μουσική και μια αίσθηση του παλιού και της νοσταλγίας, στοιχεία που τα περνάει μέσα από τη σωστή φωτογράφιση του Τζο Άντερσον.
Η ατμόσφαιρα θυμίζει δεκαετία του ΄80, χωρίς να προσπαθεί να το δείξει. Απλά κάποια στιγμή διαπιστώνεις ότι κανείς από τους χαρακτήρες δεν χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο, ενώ και στους δρόμους κυκλοφορούν ελάχιστα αυτοκίνητα ή άλλοι πεζοί, φανερώνοντας μια εποχή που απουσιάζει η ένταση και η βιασύνη.
Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ είναι πολύ καλός, ενώ γύρω του εμφανίζονται σε άλλοτε μικρότερους και άλλοτε μεγαλύτερους ρόλους, πολλοί γνωστοί ηθοποιοί: Κέισι Άφλεκ, Ντάνι Γκλόβερ, Σίσι Σπέισεκ, Τομ Γουέιτς, Ελίζαμπεθ Μος, Κιθ Καραντάιν, Τζον Ντέιβιντ Ουάσινγκτον (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 4/10/18
Είδος: Αστυνομική / Κομεντί
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Λόουερι 
Παίζουν: Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Κέισι Άφλεκ, Ντάνι Γκλόβερ, Τομ Γουέιτς, Σίσι Σπέισεκ, Ελίζαμπεθ Μος
Σύνοψη: Ένας ηλικιωμένος ληστής τράπεζας (Ρόμπερτ Ρέντφορντ) που είχε καταφέρει να ξεφύγει από τη φυλακή πάνω από 12 φορές στη ζωή του, προτού «αποσυρθεί» σε έναν οίκο ευγηρίας, φλερτάρει με μια ακόμα ληστεία. 
Η ταινία είναι βασισμένη στην αληθινή ιστορία της θαυμαστής απόδρασης του Φόρεστ Τάκερ  από το Σαν Κουεντίν στην ηλικία των 70 ετών!
Διανομή: Odeon