4/10/18

Ανυπακοή - Disobedience

Δυνατή ιστορία αγάπης με φόντο μια αυστηρή εβραϊκή κοινότητα στο βόρειο Λονδίνο. Ένα κρυφό πάθος, που βασανίζει όχι μόνο δύο από τα άτομα αυτής της κοινότητας, η οποία πενθεί το θάνατο του πνευματικού της πατέρα.

Η Ρέιτσελ Βάις που υποδύεται την κόρη του Ρονίτ, η οποία «έχει ξεφύγει» και επιστρέφει από την Αμερική με νοοτροπία μοντέρνας Νεοϋορκέζας για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις στη μνήμη του, παίζει έναν καταλυτικό ρόλο σ’ αυτό το φιλμ, που το σενάριό του περιλαμβάνει «βεβαρυμμένους», πολύπλοκους χαρακτήρες, καταπιεσμένους και εγκλωβισμένους σε έθιμα, ήθη και παραδόσεις στο πλαίσιο της θρησκείας τους. Είναι εξαιρετική και εκφραστική, όπως άλλωστε και η Ρέιτσελ ΜακΆνταμς, που υποδύεται την Έστι το κρυφό της πάθος, που παντρεύτηκε τον Ντοβίντ, κοινό τους φίλο επειδή έτσι ήθελε η θρησκευτική τους κοινότητα.
Ο Χιλιανός σκηνοθέτης (και συν-σεναριογράφος) Σεμπαστιάν Λέλιο, που μας έχει χαρίσει στο παρελθόν τις ταινίες «Μία φανταστική γυναίκα» και «Gloria» έχοντας γνώση της γυναικείας ψυχοσύνθεσης, έχει γυρίσει μια χαμηλών τόνων δραματική ταινία για μια «παράτολμη» ερωτική σχέση χωρίς τολμηρές σκηνές και περιττούς μελοδραματισμούς αναδεικνύοντας την πίστη, τις εσωτερικές συγκρούσεις, την ερωτική επιθυμία και την αποδοχή μέσα σε ένα αυστηρό περιβάλλον.
Οι σκηνές πριν το φινάλε με το σύζυγο της Έστι (συγκλονιστικός ο Αλεσάντρο Νίβολα) να παλεύει –εκφραστικά- πρώτα με τη γυναίκα του, ύστερα με τη κοινή τους φίλη και κατόπιν με τον ίδιο του τον εαυτό, μέχρι να πάρει την τελική του απόφαση, είναι έξοχες και όχι μόνον λόγω των ερμηνειών, αλλά και λόγω του ανατρεπτικού σεναρίου, που βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Ναόμι Άλντερμαν. (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 4/10/18
Είδος: Δράμα / Αισθηματική 
Σκηνοθεσία: Σεμπάστιαν Λέλιο 
Παίζουν: Ρέιτσελ Βάις, Ρέιτσελ Μακάνταμς, Αλεσάντρο Νίβολα 
Σύνοψη: Η εξοστρακισμένη Ρόνιτ (Ρέιτσελ Βάις) επιστρέφει από τη Νέα Υόρκη στην κοινότητα των Ορθόδοξων Εβραίων στο Λονδίνο για την κηδεία του ραβίνου πατέρα της. Συναντά την παιδική της φίλη Έστι (Ρέιτσελ Μακάνταμς), που είναι πια παντρεμένη με τον διάδοχο του πατέρα της, και ένα για χρόνια καταπιεσμένο, απαγορευμένο πάθος επιστρέφει δριμύ.
Διανομή: Feelgood