31/10/18

Οι στάχτες μιας αγάπης – Ash is the purest white

Ανεκπλήρωτος έρωτας, αχαριστία και στόχοι απραγματοποίητοι σε μια Κίνα, που αναπτύσσεται Δυτικότροπα και παρακμιακά. 
Το ζευγάρι, ο Μπιν και η Κιάο στην ταινία, ζει στα περιθώρια της κοινωνίας και επιβιώνει με την αμφισβήτηση του ορθόδοξου κοινωνικού κατεστημένου. Εκείνος μικρομαφιόζος, εκείνη ερωτευμένη μαζί του.
Θα τον υπερασπιστεί πυροβολώντας στον αέρα με το πιστόλι του, ένα βράδυ που τον σαπίζουν στο ξύλο και θα την κλείσουν φυλακή πέντε χρόνια για παράνομη οπλοκατοχή, ενώ αυτός χτυπημένος μέχρι θανάτου φυλακίζεται για τέσσερα χρόνια. Όταν εκείνη βγει, αυτός δεν την περιμένει και είναι εξαφανισμένος.
Στο πρώτο μέρος της ταινίας, βλέπουμε τις συγκρούσεις μεταξύ των αντίπαλων ομάδων του υποκόσμου. Βλέπουμε, επίσης, την αίσθηση της κρίσης που έζησε η προηγούμενη γενιά, στο πρόσωπο της νέας, με φόντο τα παλιά ανθρακωρυχεία. Ένα έρημο τοπίο, σε κρύο καιρό. 
Το δεύτερο μέρος της ταινίας, μας πηγαίνει στην περιοχή Τρία Φαράγγια στον ποταμό Γιανγκτσέ, όπου τα φράγματα υπό κατασκευή εξαφανίζουν ολόκληρες πόλεις. Εκεί η Κιάο, σκληραγωγημένη πλέον από τη ζωή στη φυλακή αναζητεί τον Μπιν. Ένα ταξίδι που φτάνει σχεδόν ως τη βόρεια χιονισμένη Κίνα
Ο Ζία Ζανγκέ (Ακίνητες Ζωές), με εξαιρετική φωτογραφία, κάδρα που τονίζουν την παρακμιακή ατμόσφαιρα του περιθωρίου και άψογη κίνηση της κάμερας, μας λέει ότι δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τους συναισθηματικούς δεσμούς μας, τις αγάπες, τις μνήμες και τις ρουτίνες. Είναι δεσμοί σαν τη βαρύτητα που μας κρατάει σ’ αυτόν τον πλανήτη και μας εμποδίζει να βγούμε στο διάστημα. Μια συναισθηματική βαρύτητα, η οποία μας καθορίζει μέσα στις κοινωνικές σχέσεις και δεν μας αφήνει να περπατάμε ελεύθεροι. Και όταν αγωνιζόμαστε να ξεφύγουμε, το αποτέλεσμα αντανακλά στην αξιοπρέπειά μας (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 1/11/18
Είδος: Δράμα / Αισθηματική
Σκηνοθεσία: Ζία Ζανγκέ
Παίζουν: Ζάο Τάο, Λιάο Φαν, Ξου Ζενγκ, Κάσπερ Λιάνγκ 
Σύνοψη: Ο Μπιν, o μικρομαφιόζος μιας παρηκμασμένης επαρχιακής πόλης στην Κίνα, πέφτει θύμα μιας απόπειρας δολοφονίας, ενορχηστρωμένης από μια συμμορία λούμπεν νεαρών που θέλουν να αμφισβητήσουν την πρωτοκαθεδρία του. Η εσωστρεφής σύντροφος του Μπιν, η Κιάο, αποτρέπει την επικείμενη τραγωδία αλλά ένα παράνομο όπλο που βρίσκεται στην κατοχή της, την οδηγεί στην φυλακή για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Διανομή: ΑΜΑ Films