29 Οκτ 2018

«Επαναστάσεις: Όταν οι λαοί γράφουν ιστορία»

Τέσσερις καταξιωμένοι επιστήμονες, αναλύουν σ’ αυτό  το εξαιρετικό βιβλίο το φαινόμενο της επανάστασης, αναφερόμενοι σε επαναστάσεις (αντικείμενα-μελέτης) που σημάδεψαν την ιστορία του κόσμου, με μια μοναδική προσέγγιση, με ένα σύντομο, περιεκτικό και εκλαϊκευμένο τρόπο, που διαβάζεται σαν μυθιστόρημα. Μέσα από τα κεφάλαια του βιβλίου, αναδεικνύουν τις ιδέες, τα επαναστατικά σύμβολα, τις τακτικές, τα συνθήματα αλλά και την αλληλεπίδρασή τους.

Ο Felix Chartreux, που είναι υποψήφιος διδάκτωρ, ειδικευμένος στην πολιτιστική ιστορία της ΕΣΣΔ και διδάσκει στο γαλλικό πανεπιστημιακό κολέγιο της Πετρούπολης. Η Maud Chirio, η οποία είναι  Ιστορικός και επίκουρη καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο  του Paris-Est Marne-la-Valle, ειδικευμένη στη σύγχρονη ιστορία της Βραζιλίας. Ο Vincent Lemire, που είναι επίκουρος καθηγητής  στο πανεπιστήμιο του Paris-Est Marne-la-Valle, και ειδικεύεται στην ιστορία της Ιερουσαλήμ και της σύγχρονης Μέσης Ανατολής και η Eugenia Palieraki, ιστορικός, επίκουρη καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Cergy-Pontoise και ειδικευμένη στην πολιτική ιστορία της Λατινικής Αμερικής, σε κάθε κεφάλαιο αυτής της μελέτης, αναλύουν τις παραμέτρους, τις ιδιαιτερότητες και τα κοινά χαρακτηριστικά των επαναστάσεων, από  την κατάληψη της Βαστίλλης μέχρι την εγκαθίδρυση της Παρισινής Κομμούνας και από τα σοβιέτ της Πετρούπολης, την είσοδο των μπαρμπούδος στην Αβάνα, μέχρι την Άνοιξη των Λαών στις διαδηλώσεις της πλατείας Ταχρίρ και γενικά από τον 17ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας.
Πρόκειται για ένα πανόραμα των επαναστάσεων, ένα άλμα στο παρελθόν των τελευταίων τεσσάρων αιώνων, για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς, πότε και γιατί οι λαοί ξεσηκώνονται ώστε να γράψουν ιστορία (Εκδόσεις Διόπτρα)