31/10/18

Κατηγορούμενη - Acusada

Η Κατηγορούμενη, η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Γκονζάλο Τομπάλ, ξεκινάει με το εσωτερικό δράμα της έφηβης Ντολόρες Ντρέιερ, η οποία ξαφνικά βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, όταν προκαλείται δικαστική αναμόχλευση της υπόθεσης δολοφονίας μιας φίλης της και οι υποψίες πέφτουν όλες πάνω της, επειδή ήταν η τελευταία που είχε δει το θύμα εν ζωή.

Ο φακός του Τομπάλ παρακολουθεί τις συνέπειες που το ψυχολογικό τραύμα έχει προκαλέσει στη Ντολόρες και όλα τα επακόλουθα: από τον τρόπο που την αντιμετωπίζει το περιβάλλον της, οικογενειακό, φιλικό, σχολικό και κοινωνικό, αλλά και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τα οποία, όπως συμβαίνει συνήθως, ασχολούνται περισσότερο με την εκμετάλλευση της κατάστασης χάρη της τηλεθέασης, παρά με την αντικειμενική μετάδοση των γεγονότων. 
Ο σκηνοθέτης εκμεταλλεύεται, επίσης, το γλυκό και εκφραστικό πρόσωπο της πρωταγωνίστριας Μαριάνα Εσπόζιτο και μέσα από συχνά close up, ενώ δημιουργεί ένα συμπαθητικό χαρακτήρα, διχάζει το θεατή εάν αυτή είναι ένοχη ή αθώα και εάν κρύβει κάποια μυστικά ή όχι και απλά αισθάνεται χαμένη ανάμεσα στο δικό της σύμπαν και στο περιβάλλον της που την αμφισβητεί. Ταυτόχρονα, μέσα από τη στάση των γονέων της, προκαλεί ακόμα ένα μυστήριο και έτσι το δράμα αποκτά ένα ευρύτερα αστυνομικό και όχι μόνο δικαστικό ενδιαφέρον, δημιουργώντας ένα συνεχές suspense, που κορυφώνεται προς το φινάλε.
Η Κατηγορούμενη μπορεί να συμπεριληφθεί στις επιτυχίες του ισπανόφωνου κινηματογράφου, που τον τελευταίο καιρό παρουσιάζει άνοδο, τόσο από σκηνοθετική, όσο και από ερμηνευτική άποψη (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 1/11/18
Είδος: Δράμα / Αστυνομική / Θρίλερ  
Σκηνοθεσία: Γκονζάλο Τομπάλ
Παίζουν: Λάλι Εσπόζιτο, Λεονάρντο Σμπαράλια, Ινές Εστέβεθ, Ντάνιελ Φανέγκο, Τζεράρντο Ρομάνο, Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ
Σύνοψη: Η πολλά υποσχόμενη ζωή της όμορφης φοιτήτριας Ντολόρες (Λάλι Εσπόζιτο) ανατρέπεται, όταν η καλύτερη της φίλη δολοφονείται άγρια και οι υποψίες στρέφονται σε βάρος της. Η νεαρή κοπέλα βρίσκεται το μάτι του κυκλώνα και όλοι έχουν άποψη για το αν είναι ένοχη ή αθώα. Δύο χρόνια μετά τη δολοφονία, η Ντολόρες περνάει τις μέρες της προετοιμαζόμενη για τη δίκη, απομονωμένη στο σπίτι της, ενώ οι γονείς της κάνουν τα πάντα για να την υπερασπιστούν. Ο καλύτερος δικηγόρος δεν τους είναι αρκετός και οι γονείς της την ελέγχουν καταπιεστικά. Όσο η δίκη βρίσκεται σε εξέλιξη, υποψίες και ένοχα οικογενειακά μυστικά έρχονται στην επιφάνεια. Στο χείλος του γκρεμού, εκεί που κάθε λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο, η  όλο και πιο απομονωμένη Ντολόρες θέτει τη στρατηγική υπεράσπισης σε κίνδυνο.
Διανομή: Tanweer