Καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

5/8/18

Ο δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο – Le Samurai

Εμβληματικό φιλμ νουάρ, το οποίο θεωρείται ως η καλύτερη δουλειά του Μελβίλ, η οποία μάλιστα επηρέασε τους μεταγενέστερους σκηνοθέτες όσον αφορά στην αποτύπωση της μοναξιάς του ατόμου στη μεγαλούπολη, πολύ δε περισσότερο όταν ο άνθρωπος αυτός είναι εσωστρεφής και μυστικοπαθής, όπως κάθε γνήσιος επαγγελματίας φονιάς.

Ο Αλέν Ντελόν γοητευτικός και σιωπηλός, ανταποκρινόμενος απόλυτα στο ρόλο του Ζεφ Κοστελό, του δολοφόνου μα το αγγελικό πρόσωπο, αναλαμβάνει σ’ αυτή την ταινία ως επαγγελματίας δολοφόνος την τελευταία του δουλειά, παρά το γεγονός ότι η αστυνομία βρίσκεται κοντά στα ίχνη του όσο ποτέ. Είναι δε έτοιμος να δεχθεί και το θάνατο, όπως τον σκόρπιζε μια ζωή. Ουσιαστικά, ακολουθεί ευλαβικά τον κώδικα των Σαμουράι (όπως τον θέλει και ο Γαλλικός τίτλος).
Ο Μελβίλ παίζει με τα μουντά χρώματα και τις παραδοσιακές για φιλμ-νουάρ φωτοσκιάσεις και κινείται γύρω από τον άξονα ότι «δεν υπάρχει μεγαλύτερη μοναξιά από αυτήν του Σαμουράι, εκτός ίσως από αυτήν της τίγρης στη ζούγκλα». (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Είδος: Αστυνομική / Δράμα / Μυστηρίου (του 1967)
Προβάλλεται από 9/8/18
Σκηνοθεσία: Ζαν Πιέρ Μελβίλ 
Παίζουν: Αλέν Ντελόν, Νάταλι Ντελόν, Φρανσουά Περιέ
Σύνοψη: Ο Ζεφ Κοστελό είναι ένας επαγγελματίας δολοφόνος που εκτελεί τα συμβόλαια του με απόλυτη ψυχρότητα και φροντίζοντας πάντα να έχει ακλόνητα άλλοθι. Κάνει το μοιραίο λάθος όμως και μετά τη δολοφονία του ιδιοκτήτη ενός νυχτερινού κλαμπ, αφήνει πίσω του μάρτυρες. Ο κλοιός στενεύει καθώς αστυνομία και εντολείς τον αναζητούν μανιασμένα.
Διανομή: Seven