Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

11/7/21

Οδός Μαλχόλαντ - Mulholland Drive

Η πιο σκοτεινή και ταυτόχρονα γοητευτική ταινία του Λιντς. Μια ταινία που, με φόντο την απατηλή λάμψη της ματαιοδοξίας, βυθίζεται βασανιστικά αργά και υποβλητικά στο σκοτάδι του υποσυνείδητου για να φέρει στο φως έναν κόσμο ονείρων, ενοχών και απωθημένων.
Αναφέρεται ως η καλύτερη του σκηνοθέτη («The 21st  Century's 100 greatest films» - www.bbc.com.), ο οποίος είναι γνωστός για την αντιπαράθεση σουρεαλιστικών ή απειλητικών στοιχείων με στοιχεία της καθημερινότητας, καθώς και για τη χρήση συναρπαστικών οπτικών εικόνων, ώστε να δημιουργεί μια ονειρική ποιότητα μυστηρίου, ή μια απειλητική ατμόσφαιρα (έστω και εάν τελικά δεν είναι).
Εδώ, η Ρίτα (Λόρα Χάρινγκ), νέα κοπέλα και η μόνη επιζήσασα ενός αυτοκινητικού δυστυχήματος, έχοντας χάσει τη μνήμη της εισβάλλει στο σπίτι της Μπέτι (Ναόμι Γουότς) μιας νεαρής κοπέλας, η οποία προσπαθεί να ξεκινήσει καριέρα στο Χόλιγουντ. Το όνομα Ρίτα το έχει δώσει στον εαυτό της, από μια αφίσα της «Τζίλντα» που παίζει η Ρίτα Χέιγουορθ. Η σχέση που θα αναπτυχθεί μεταξύ των κοριτσιών (αρκετά στενή), θα τους αποδείξει ότι τα φαινόμενα πολλές φορές απατούν.
Το θέμα είναι ότι για να βγάλετε άκρη τι είναι όνειρο και τι πραγματικότητα, η ταινία απαιτεί στενή παρακολούθηση. Αυτή άλλωστε είναι και η γοητεία της.
Για να σας βοηθήσω, θα σας πω ότι «λέγεται πως το Mulholland Drive είχε συναρμολογηθεί από σκηνές που τράβηξε για έναν τηλεοπτικό πιλότο του ABC το 1999, αλλά κανένα δίκτυο δεν θα μπορούσε να μεταδώσει (ή να καταλάβει) αυτό το υλικό και ο Λιντς το γνώριζε».
(Πηγή: https://www.rogerebert.com/reviews/mulholland-drive-2001)
Πάντως, η ταινία πήρε Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Καννών και υποψηφιότητα για Όσκαρ Σκηνοθεσίας. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται από 15/7/2021
Είδος: Θρίλερ, Μυστηρίου, Δράμα (146΄)
Χώρες: Γαλλία, ΗΠΑ (2001)
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Λιντς
Παίζουν: Ναόμι Γουότς, Λόρα Χάρινγκ, Τζαστίν Θερού, Νταν Μπερμπάουμ, Ρόμπερτ Φόστερ
Σύνοψη: Μια νεαρή, που μόλις έφτασε στο Λος Άντζελες με κρυφό όνειρο να γίνει ηθοποιός, ανακαλύπτει στο διαμέρισμά της μια κυνηγημένη κοπέλα που πάσχει από αμνησία. Στην προσπάθειά της να τη βοηθήσει, θα βυθιστεί σ' έναν κόσμο του παραδόξου, όπου οι ίδιες μορφές, αλλά με άλλες ταυτότητες, κινούνται σε παράλληλα σύμπαντα. Ποιος είναι όνειρο ποιου;
Διανομή: Summer Classics