9/8/18

Ζωή σε φιλμ - Kodachrome

Ένα συγκινητικό και νοσταλγικό road trip τριών ανθρώπων με φόντο την ιστορική στιγμή που το φωτογραφικό φιλμ Kodachrome αποσύρεται μετά την επέλαση της ψηφιακής φωτογραφίας. Είναι 29 Δεκεμβρίου 2010 και η εφημερίδα «New York Times» δημοσιεύει ένα άρθρο για τις τελευταίες μέρες του φιλμ Kodachrome, αναφέροντας ότι το τελευταίο μηχάνημα στον κόσμο που εμφανίζει Kodachrome σε ένα εργαστήρι στο Κάνσας, τίθεται εκτός λειτουργίας.

Ο Μπεν (Εντ Χάρις) διάσημος φωτογράφος και με ελάχιστες μέρες ζωής λόγω καρκίνου, η αποκλειστική νοσοκόμα του Ζούι (Ελίζαμπεθ Όλσεν) και ο γιος του Ματ (Τζέισον Σουντέικις), που κινδυνεύει να μείνει χωρίς δουλειά, συνταξιδεύουν για το Κάνσας, προκειμένου να προλάβουν το εργαστήριο πριν κλείσει οριστικά. 
Ο σκηνοθέτης, πατώντας πάνω σε ένα ευφυές και διεισδυτικό σενάριο, έχει πλάσει τρεις βαθιά ανθρώπινους χαρακτήρες που συγκρούονται με τον εαυτό τους και προσπαθούν να βρουν τον δρόμο τους, σε έναν κόσμο που αλλάζει: από τον κόκκο στα pixels, από το βινύλιο στα cd, από το αναλογικό στο ψηφιακό. Οι τρεις αυτοί χαρακτήρες βρίσκονται μπλεγμένοι μεταξύ τους, αλλά και ο καθένας ξεχωριστά μαθαίνει να ακούει, να δέχεται τα λάθη του παρελθόντος, να συγχωρεί και να προχωράει με τη δική του ζωή, να βρει την αγάπη και την αποδοχή, σε στιγμές και μέρη που δεν φανταζόταν. 
Ο Εντ Χάρις είναι εξαιρετικός. Απροσδόκητα καλός είναι και ο Τζέισον Σουντέικις που τον έχουμε συνηθίσει σε κωμικούς ρόλους («Αφεντικά για σκότωμα», «Οικογένεια Μίλερ»), ενώ και η Ελίζαμπεθ Όλσεν δεν τα πάει άσχημα. (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 9/8/18
Είδος: Δράμα / Κοινωνική
Σκηνοθεσία: Μαρκ Ράσο
Παίζουν: Εντ Χάρις, Τζέισον Σουντέικις, Ελίζαμπεθ Όλσεν, Μπρους Γκρίνγουντ, Γουέντι Κρούσον, Ντένις Χάισμπερτ
Σύνοψη: Διαζευγμένος και στα πρόθυρα να χάσει τη δουλειά του, ο Ματ (Τζέισον Σουντέικις) αιφνιδιάζεται από την απρόσμενη επίσκεψη της Ζούι (Ελίζαμπεθ Όλσεν), της κοπέλας που προσέχει τον άρρωστο και χρόνια αποξενωμένο πατέρα του Μπεν (Εντ Χάρις). Η Ζούι τον ενημερώνει ότι ο πατέρας του, ένας διάσημος φωτογράφος, είναι βαριά άρρωστος και του ζητάει να τους συνοδεύσει μέχρι το Κάνσας. Εκεί, ο Μπεντ σκοπεύει να εμφανίσει φωτογραφίες τραβηγμένες σε Kodachrome, λίγο πριν κλείσει το τελευταίο εργαστήριο εμφάνισης αυτού του φιλμ που η Kodak αποσύρει οριστικά από την αγορά. Με τέσσερα καρούλια ανά χείρας, οι τρεις τους θα κάνουν ένα αποκαλυπτικό και λυτρωτικό ταξίδι.
Διανομή: Tanweer