30/5/18

1945

Ένα ασπρόμαυρο πορτρέτο της μεταπολεμικής Ουγγαρίας, που όμως βρίσκεται ακόμα υπό ρωσική κατοχή και μια ιστορία για τις ενοχές, τα κρυφά πάθη, τα μίση, τους έρωτες και όλα αυτά κάτω από τα υλικά (και συναισθηματικά) ερείπια, που έχει αφήσει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Ο Φέρεντς Τόροκ θίγει θέματα που δεν παρουσιάζονται για πρώτη φορά στον κινηματογράφο, αλλά ακολουθεί μια οπτική που θυμίζει παραδοσιακό γουέστερν (κάδρα, κίνηση μηχανής, γενικά πλάνα, σύντομοι πυκνοί διάλογοι) χωρίς όμως να υπάρχει ένας κεντρικός χαρακτήρας.
Ένα τρένο φτάνει σε ένα μικρό χωριό της Ουγγαρίας και αποβιβάζονται δύο άντρες μαυροφορεμένοι (πατέρας και γιος) με δύο μεγάλα μπαούλα. Η είσοδος του τρένου στο σταθμό και η αποβίβαση που αμέσως βάζει σε ανησυχία το σταθμάρχη, θυμίζει έντονα το «Τρένο θα σφυρίξει τρεις φορές» χωρίς όμως την ύπαρξη συγκεκριμένου προσώπου που να περιμένει εναγωνίως την άφιξη των δύο άγνωστων.
Φορτώνουν τα δύο μεγάλα κιβώτια σε κάρο συρόμενο από ένα άλογο και ξεκινούν μια αργή πορεία κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο μαυροντυμένοι άντρες πηγαίνουν με τα πόδια πίσω από το κάρο.
Από όπου περνούν δημιουργούν μια ανησυχία και ένα υποβόσκοντα πανικό, όχι τόσο για το ποιοι είναι, όσο για το τι θέλουν και ποιες είναι οι επιδιώξεις τους.
Ο Τόροκ ξεδιπλώνει σιγά-σιγά την ιστορία και αποκαλύπτει εξίσου αργά το μυστήριο πίσω από τους δύο μυστηριώδεις ξένους, ενώ ταυτόχρονα περιγράφει καταστάσεις και συναισθήματα των κατοίκων, που όλοι κάτι κρύβουν και φοβούνται μήπως αποκαλυφθεί.
Το γουέστερν κορυφώνεται προς το φινάλε και οι δύο ξένοι θα φύγουν όπως ήρθαν, πάλι με το τρένο, ενώ οι κάτοικοι του χωριού θα έχουν λυτρωθεί από όσα τους βασάνιζαν εντωμεταξύ. Άλλοι θα έχουν μετανιώσει και άλλοι θα έχουν δικαιωθεί, ενώ οι ρώσοι κατακτητές εμφανίζονται μόνο στην αρχή και το τέλος με ένα στρατιωτικό τζιπ που περιφέρεται στην ουγγρική ύπαιθρο.
Η σφιχτή σκηνοθεσία, οι έξοχες ερμηνείες, η ασπρόμαυρη φωτογραφία καθώς και η υποβλητική μουσική υπόκρουση δημιουργούν συνολικά μια ταινία, πρωτότυπη για το θέμα της που, όπως προαναφέρθηκα, δεν θίγεται για πρώτη φορά στον κινηματογράφο. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 31/5/18
Είδος: Δράμα / Κοινωνικό
Σκηνοθεσία: Φέρεντς Τόροκ
Παίζουν: Πέτερ Ρούντολφ, Μπενς Τασνάντι, Ταμάς Σαμπό Κίμελ, Ντόρα Ζταρένκι
Σύνοψη: Κάποια ζεστή ημέρα του Αυγούστου του 1945, κι ενώ οι κάτοικοι ενός μικρού χωριού είναι αφοσιωμένοι στην προετοιμασία για το γάμο του γιου του τοπικού ιερέα, καταφθάνουν στον σταθμό των τρένων δύο Ορθόδοξοι Εβραίοι κουβαλώντας κάποια μυστηριώδη δέματα. Οι χωρικοί τρέμουν στην ιδέα πως πρόκειται για επιζώντες από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που θα διεκδικήσουν τη χαμένη τους περιουσία...
Διανομή: Neo Films