Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

3/3/21

Η φωτογραφία – Photograph

Ένα γλυκόπικρο ρομάντζο από τον Ritesh Batra, που τον γνωρίσαμε το 2013 από τη μεγάλου μήκους πρώτη ταινία του «The Lunchbox: Παραδόσεις Αγάπης», που φέρει την ίδια ήρεμη αισθηματική μελαγχολία με εκείνο.
Ο Ράφι (Nawazuddin Siddiqui) έχει έρθει στη Βομβάη από ένα μικρό χωρίο για να βγάλει χρήματα. Δουλεύει ως πλανόδιος φωτογράφος, συγκατοικεί με φίλους σε ένα μικρό δωμάτιο και στέλνει σχεδόν ό,τι βγάζει στη γιαγιά του, την Ντάντι (Farrukh Jaffar) για να μπορέσει να ξαναγοράσει το πατρικό της σπίτι. Για να ικανοποιήσει την επιθυμία της ηλικιωμένης γυναίκας να τον δει γαμπρό, της στέλνει τη φωτογραφία μιας ντροπαλής κοπέλας, λέγοντας ότι είναι η αρραβωνιαστικιά του. Όταν η γιαγιά του, επιμένει να τη γνωρίσει, βρίσκει την κοπέλα και της ζητάει να προσποιηθεί ότι είναι η αγαπημένη του. Η Μιλόνι (Sanya Malhotra) είναι μια συνεσταλμένη κοπέλα, φοιτήτρια λογιστικής, που ζει μια ήσυχη μεσοαστική ζωή με τους γονείς της και σκοπεύει όταν τελειώσει τις σπουδές της να παντρευτεί ένα καλό παιδί με συνοικέσιο. Σε μια στιγμή παρόρμησης συμφωνεί με το σχέδιο του Ράφι κι έτσι ξεκινά μια αναπάντεχη περιπέτεια στο σταυροδρόμι παράδοσης που εκπροσωπεί ο Ράφι και μοντερνισμού που εκπροσωπεί η Μιλόνι.
Ο σκηνοθέτης σκιαγραφεί με ακρίβεια χειρουργού, τους χαρακτήρες των δύο πρωταγωνιστών του και αποτυπώνει με ρεαλισμό την πνιγηρή καθημερινότητα της Βομβάης. Άλλες ταινίες του είναι «Οι Ψυχές μας τη Νύχτα» με τον Robert Redford και την Jane Fonda και το «Ένα Κάποιο Τέλος» με τον Jim Broadbed και τη Sharlott Rambling.
Οι δυο πρωταγωνιστές, από τους πιο δημοφιλείς ηθοποιούς του ινδικού κινηματογράφου, υποδύονται με εσωτερικότητα τους ευαίσθητους χαρακτήρες που απαιτεί το σενάριο και αναδεικνύουν τις πολιτισμικές διαφορές των ανθρώπων που προέρχονται από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις σε μια Ινδία δύο ταχυτήτων.
Η μουσική του Peter Raeburn επενδύει με ρομαντισμό την τρυφερή αυτή ταινία που βλέπεται ευχάριστα (Κριτική μου στο Myfilm).
INFO
Είδος: Αισθηματική (109΄)
Χώρα: Ινδία (2019)
Σκηνοθεσία: Ritesh Batra
Παίζουν: Nawazuddin Siddiqui, Sanya Malhotra, Sachin Khedekar, Farrukh Jaffar
Σύνοψη: Ένας φτωχός πλανόδιος φωτογράφος στη Μουμπάι, υπό την πίεση της γιαγιάς του να παντρευτεί, πείθει μια ντροπαλή άγνωστη να παριστάνει την αρραβωνιαστικιά του. Παρά τις τεράστιες πολιτισμικές διαφορές, οι δυο τους αναπτύσσουν ένα απρόσμενο δέσιμο που θέτει υπό αμφισβήτηση τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν τον κόσμο (Επίσημη Συμμετοχή Τμήμα Premieres Φεστιβάλ Sundance 2019 - Επίσημη Συμμετοχή Berlinale Special Gala Φεστιβάλ Βερολίνου 2019)
Προβάλλεται: από 2/3/21 στο Cinobo