Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

1/3/21

Judas and the Black Messiah

Μια ιστορία προδοσίας, υπεράσπισης του δικαίου, πίστης και φόβου. Ένα φιλμ που ξεπερνάει την ιστορία ενός ατόμου, είναι κάτι καθολικό και εξαιρετικά επίκαιρο με τη σημερινή εποχή και το κίνημα Black Live Matters στις ΗΠΑ.
Ο 21χρονος Φρεντ Χάμπτον, αρχηγός του παραρτήματος των Μαύρων Πάνθηρων στο Ιλινόι ήταν μια σπάνια ηγετική φιγούρα και αποτέλεσε έμπνευση πολλών να ενωθούν ενάντια στην αστυνομική βαρβαρότητα, τον ρατσισμό και την κοινωνική αδικία. Γεννημένος ηγέτης και γεμάτος από αισιοδοξία ο Χάμπτον («μπορούν να σκοτώσουν τον επαναστάτη, αλλά δεν μπορούν να σκοτώσουν την Επανάσταση» έλεγε), μέσα σε λίγους μόνο μήνες από την ένταξή του στους «Πάνθηρες» του Σικάγου προχώρησε σε ένα υποδειγματικό οργανωτικό έργο, το οποίο άρχισαν να υιοθετούν και τα άλλα παραρτήματα της οργάνωσης. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο έγινε γνωστός ως «υπ’ αριθμόν ένα δημόσιος κίνδυνος» από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, το FBI και ειδικότερα από τον επικεφαλής J. Edgar Hoover. Τον φοβόντουσαν τόσο πολύ, ώστε τον Δεκέμβριο του 1969, το FBI με τη βοήθεια της τοπικής αστυνομίας μπήκε στο σπίτι του στη μέση της νύχτας και τον σκότωσε εν ψυχρώ πυροβολώντας τον τέσσερις φορές στο κεφάλι. Η ιστορία αναφέρει ότι οι εισβολείς έριξαν συνολικά 90 σφαίρες, την ώρα που από την πλευρά των «Πανθήρων» ρίχτηκε μόνο μία!
Ο σκηνοθέτης Shaka King's (με σενάριο γραμμένο από τον ίδιο και τους  Will Berson, Kenny & Keith Lucas) επικεντρώνεται στη δυναμική που οδηγεί σε αυτό το τελικό γεγονός και ειδικότερα στις σχέσεις μεταξύ του Χάμπτον (εξαιρετικός ο Daniel Kaluuya), του FBI και του Γουίλιαμ Ο’Νιλ (εκφραστικότατος ο LaKeith Stanfield) που είχε εισχωρήσει στους Μαύρους Πάνθηρες ως πληροφοριοδότης του FBI και είχε αναδειχθεί ως έμπιστος του Χάμπτον.
Ο φακός του Shaka King's, διεισδύει σε όλους τους χαρακτήρες και ιδιαίτερα σε εκείνον του Ο’Νιλ που παλεύει με τον εαυτό του, από τη μια έχοντας τα προνόμια και την εύνοια από την πλευρά των εντολέων του και από την άλλη έχοντας τύψεις επειδή προδίδει ανθρώπους που έχουν το δίκιο με το μέρος τους.
Οι ερμηνείες των Kaluuya και Stanfield είναι εκπληκτικές και η ατμόσφαιρα χάρη στην έξοχη φωτογραφία του Sean Bobbitt, είναι αυθεντική και αναδεικνύει πειστικά το ιστορικό πλαίσιο. Τα θέματα που θίγει το φιλμ, η ανισότητα, ο ρατσισμός, οι ανύπαρκτες κοινωνικές υπηρεσίες, ένα κράτος που περισσότερο ασχολείται με την καταστολή της αντίδρασης των αδικημένων παρά με την εξασφάλιση δικαιοσύνης, η αστυνομική βία, παραμένουν επίκαιρα και ενοχλητικά, αλλά όπως λέει και ο Φρεντ Χάμπτον κάποια στιγμή: «Όπου υπάρχει λαός, υπάρχει δύναμη». Μπορώ να συγκρίνω αυτή την ταινία μόνο με τη «Δίκη των 7 του Σικάγο». (Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Είδος: Βιογραφική, Δράμα, Ιστορική (126΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Shaka King
Παίζουν: Daniel Kaluuya, LaKeith Stanfield, Jesse Plemons, Dominique Fishback, Ashton Sanders
Σύνοψη: Ο Φρεντ Χάμπτον, ένας νεαρός, χαρισματικός ακτιβιστής, γίνεται αρχηγός των Black Panthers στο Ιλινόις και έρχεται αντιμέτωπος με  την κυβέρνηση, το FBI και την αστυνομία του Σικάγου. Αλλά για να καταπνίξουν την εξέγερση, οι αρχές θα χρειαστούν έναν insider.
Προβάλλεται: στο HBO