Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

8/3/21

Moxie: Κορίτσια με τσαγανό – Moxie

Με φόντο ένα γυμνάσιο της δεκαετίας του 90 η Amy Poehler σκηνοθετεί με μπρίο μια ταινία γύρω από τον εκφοβισμό των κοριτσιών και την άνιση μεταχείρισή τους ακόμα και από τους δασκάλους.
Στο φιλμ, μια έφηβη η Βίβιαν (Hadley Robinson) διαπιστώνοντας ότι το κλίμα στο σχολείο είναι άκρως φαλλοκρατικό, από τη διευθύντρια μέχρι τον τελευταίο μαθητή, παίρνει παράδειγμα από το παρελθόν της μητέρας της και τυπώνει ένα επαναστατικό φυλλάδιο, με το οποίο καλεί τις συμμαθήτριές της, αλλά και τα άλλα κορίτσια του σχολείου να υψώσουν το ανάστημά τους και να πάψουν να αισθάνονται «θύματα». Ειδικά απέναντι σε συμμαθητές όπως ο Μίτσελ Γουίλσον (Patrick Schwarzenegger), που όντας καλός ποδοσφαιριστής και έχοντας την εύνοια της διευθύντριας (Marcia Gay Harden), συμπεριφέρεται σαν «πασάς στα Γιάννενα», ή όπως ελέχθη πρόσφατα στη χώρα μας από γνωστό κωμικό και πολιτικό «σαν άντρας παλαιάς κοπής».
Είναι χαρακτηριστική η σκηνή, κατά την οποία μια μαθήτρια, η Λούσι (Alycia Pascual-Peña) αναφέρει στη διευθύντρια του γυμνασίου ότι παρενοχλήθηκε από τον Μίτσελ, η διευθύντρια της απαντά ότι δεν θα πρέπει να ξανα-αναφερθεί στη λέξη «παρενόχληση», διότι «όπως και να το κάνουμε τα αγόρια είναι πάντα αγόρια και το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να τον αγνοήσεις». Φυσικά, ο Μίτσελ και θα ανακηρυχθεί ο καλύτερος του γυμνασίου για να το εκπροσωπήσει μάλιστα σε πολιτειακό επίπεδο. Ένα γεγονός που θα πυροδοτήσει και θα παροτρύνει σε εξέγερση ακόμα και τις μαθήτριες που ήθελαν να μείνουν απέξω από το κίνημα της Βίβιαν.
Η σκηνοθέτρια Amy Poehler, που έχει κρατήσει για τον εαυτό της και το ρόλο της μητέρας της Βίβιαν, έχει γυρίσει ένα ευχάριστο φιλμ και μοναδικό για να προβάλλει στους νεώτερους τα πραγματικά προβλήματα της εφηβικής ζωής, αλλά και να τα αναδείξει στους μεγαλύτερους που εκκολάπτουν ακόμα και άθελά τους κάποιες τοξικές καταστάσεις. (Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Είδος: Κομεντί, Κοινωνική (101΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Amy Poehler
Παίζουν: Hadley Robinson, Lauren Tsai, Alycia Pascual-Pena, Patrick Schwarzenegger, Marcia Gay Harden, Amy Poehler
Σύνοψη: Πνιγμένη από το σεξιστικό και τοξικό κλίμα που επικρατεί στο γυμνάσιό της, μια ντροπαλή 16χρονη εμπνέεται από το επαναστατικό παρελθόν της μητέρας της και κυκλοφορεί ανώνυμα ένα έντυπο που πυροδοτεί μια σχολική εξέγερση.
Προβάλλεται: στο Netflix