18/11/20

Η ζωή μπροστά σου - La vita davanti a sé

Βασισμένη στο πασίγνωστο ομότιτλο μυθιστόρημα του Ρομέν Γκαρί, η ταινία του Εντοάρντο Πόντι είναι ένας ύμνος στη φιλία και την αγάπη ανεξαρτήτως ηλικίας, φυλής ή θρησκείας και στην αλληλεγγύη, όπως αυτή και να εκφράζεται. Μια ταινία η οποία δίνει στη μητέρα του, τη Σοφία Λόρεν –ύστερα από αρκετά χρόνια απουσίας- την ευκαιρία να ξεδιπλώσει για άλλη μια φορά το ταλέντο της και την εκφραστικότητά της. Στην κυριολεξία ζει το ρόλο της, δεν «παίζει» τη Μαντάμ Ρόζα, ένα ρόλο που είχε στην αντίστοιχη ταινία του Moshé Mizrahi (1977) η Σιμόν Σινιορέ.Η Ρόζα είναι μια ηλικιωμένη επιζήσασα του Ολοκαυτώματος και πρώην πόρνη, η οποία περιθάλπει προσωρινά ή μόνιμα, διάφορα εγκαταλελειμμένα παιδιά ή παιδιά προβληματικών οικογενειών. Είναι ένα πρόσωπο αξιοσέβαστο γι’ αυτό που κάνει και σ’ αυτήν καταλήγει ο μικρός Μόμο (συντομία του Μοχάμεντ), τον οποίο υποδύεται ο υπέροχος Ibrahima Gueye. Ο Μόμο προστατευόμενος του γιατρού που κουράρει τη Ρόζα, θα πιεστεί να μείνει μαζί της, διότι ο γιατρός έχει διακρίνει το «καλό παιδί» μέσα του. Ένα σκληρός κι ατίθασος πιτσιρικάς μουσουλμάνος από τη Σενεγάλη, βαποράκι και με τάσεις ανεξαρτησίας, ο οποίος όμως στο βάθος είναι καλοσυνάτος, ειλικρινής και τόμπρος. Άνθρωπος στον οποίο μπορείς να βασιστείς εφόσον σε εμπιστευτεί, αλλά αυτό δεν είναι εύκολο, χρειάζεται κάποιον υπομονετικό χαρακτήρα και αυτή είναι η Ρόζα.
Οι δύο τους θα περάσουν δύσκολες ώρες μέχρι να τα βρουν μεταξύ τους, διότι και η Ρόζα είναι μια κουρασμένη γυναίκα, ταλαιπωρημένη, που κουβαλάει και τις αναμνήσεις της από τα στρατόπεδα συγκεντρώσεων. Θα έρθουν πιο κοντά, όταν τα άλλα δύο παιδιά που έχει στο σπίτι της θα αναχωρήσουν βρίσκοντας τους γονείς τους. Έτσι θα μείνουν μόνοι τους. Το παιδί και η υπερήλικη. Το μαυράκι και η λευκή. Το μουσουλμανάκι και καθολική χριστιανή. Διότι οι δυσκολίες της ζωής δεν κάνουν διακρίσεις, όπως και οι αρρώστιες. Και η γιαγιά, για τον Μόμο θα γίνει φίλη και μητέρα και ο σκοπός της ζωής του. Ένα υπέροχο δίδυμο.
Οι δύο ηθοποιοί ζουν τους ρόλους και η σκηνοθεσία του Πόντι, αναδεικνύει τόσο τη μητέρα του όσο και τον πρωτοεμφανιζόμενο πιτσιρικά με το άλλοτε δύσπιστο, άλλοτε αυστηρό και άλλοτε αγαπησιάρικο βλέμμα του. Ταυτόχρονα, στέλνει μηνύματα ανθρωπιάς και μέσα από τους δεύτερους χαρακτήρες, τον έμπορο (Babak Karimi) που παίρνει στη δούλεψή του τον Μόμο και τη Λόλα (Abril Zamora) πόρνη και φιλενάδα της Ρόζας.
Η μουσική του Gabriel Yared και η φωτογραφία του Angus Hudson ντύνουν συγκινητικά το φιλμ, που συνολικά είναι μια αριστουργηματική ταινία. (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Δράμα (93΄)
Χώρα: Ιταλία (2020)
Σκηνοθεσία: Edoardo Ponti
Παίζουν: Ibrahima Gueye, Sophia Loren, Renato Carpentieri, Francesco Cassano, Babak Karimi, Abril Zamora
Σύνοψη: Σε μια παραλιακή πόλη της Ιταλίας, μια επιβιώσασα του Ολοκαυτώματος αναλαμβάνει τη διαπαιδαγώγηση ενός 12χρονου, πιτσιρικά που λίγες ώρες πριν, της έχει κλέψει τη τσάντα της στην αγορά.