21/11/20

Το στέμμα – The crown (4η σεζόν – 10 επεισόδια)

Η καλύτερη σεζόν από όσες έχουμε δει μέχρι τώρα. Μια πλούσια παραγωγή  με ενδιαφέρουσες επιμέρους ιστορίες και πολλά ατού στον τομέα των ερμηνειών. Το cast είναι αξιοθαύμαστο. Είναι απόλαυση να βλέπεις την ομοιότητα της νέας ηθοποιού Emma Corrin με την Νταϊάνα, αλλά και τον τρόπο που ερμηνεύει τον καταπιεσμένο της αυθορμητισμό και νεανικό ενθουσιασμό. Τη μοναξιά και την αποξένωση μέσα στους ανθρώπους που την είχαν επιλέξει για να παντρευτεί το διάδοχο του θρόνου.
Απόλαυση επίσης, είναι και ο Josh O'Connor στο ρόλο του άβουλου, επίσης καταπιεσμένου πρίγκιπα Καρόλου, που βρίσκει διέξοδο στην παλιά του ερωμένη Καμίλα (Emerald Fennell), την οποία συνεχίζει να διατηρεί και μετά το γάμο και τους όρκους πίστεως, αναγκάζοντας τη Νταϊάνα να επανέλθει και εκείνη στο δικό της εραστή.
Επίσης, απολαυστικός είναι και ο Tobias Menzies στο ρόλο του Φίλλιπου, του συζύγου της Ελισάβετ, του «σώγαμπρου», που κατανοεί τα προβλήματα της Νταϊάνα, αλλά δεν μπορεί να τη βοηθήσει ουσιαστικά. Αποτελεί και αυτός «ξένο σώμα» στα ανάκτορα και έχει αποδεχθεί το ρόλο του, «χάριν του κύρους της μοναρχίας». Εξαιρετική είναι επίσης και η Helena Bonham Carter, στο ρόλο της Μάργκαρετ αδελφής της Ελισάβετ, που δεν μπορεί να ξεφύγει από τη σκιά της βασίλισσας.
Άφησα για το τέλος την Ελισάβετ και την Θάτσερ, επειδή και οι δύο κυρίες που τις υποδύονται (Olivia Colman και Gillian Anderson, αντίστοιχα) είναι αριστουργηματικές. Ιδιαίτερα στις μεταξύ τους σκηνές, στα βλέμματά τους και στις σιωπές τους.
Ψυχρή και επιβλητική η Colman, πείσμων και μαχητική η Anderson, η οποία όσο περνάει ο καιρός εξελίσσεται σε πάρα πολύ καλή ηθοποιό (θυμίζω στους παλιότερους και γνωστοποιώ στους νεώτερους ότι συμπρωταγωνιστούσε ως ντετέκτιβ Ντέινα Σκάλι στη σειρά X-Files, ενώ μεταγενέστερα την είδαμε στις σειρές «Η ώρα της πτώσης» και «Σεξουαλική αγωγή»).
Θυμάμαι, τη σκηνή που η Θάτσερ έχει εκλεγεί και πηγαίνει στη βασίλισσα για να πάρει εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση. «Μόνον από άντρες, φυσικά», ρίχνει την σπόντα η Ελισάβετ-Κόλμαν. «Ποτέ δεν μου άρεσαν οι γυναίκες που κατέχουν υψηλά αξιώματα», χύνει το δηλητήριό της με σοβαρότητα και ελαφρά ειρωνεία η Θάτσερ-Γκίλιαν. «Μην ανησυχείτε, δεν θα σας δυσκολέψω», απαντά αδιάφορα η Ελισάβετ. Θυμάμαι επίσης και τις σκηνές που μιλούν για τα παιδιά τους, όταν εξαφανίστηκε ο γιός της Θάτσερ στο ράλι Παρί – Ντακάρ και όταν διαφωνούν για το Απαρχαϊντ στη Νότιο Αφρική και για τον πόλεμο στα Φόκλαντς.
Αξίζει να δείτε την τέταρτη σεζόν, ακόμα και αν δεν έχετε δει τις προηγούμενες. (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Δραματική, Ιστορική σειρά (4η σεζόν, 10 επεισόδια των 50΄- 60΄)
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο (2020)
Δημιουργός: Peter Morgan
Παίζουν: Olivia Colman, Emma Corrin, Josh O'Connor, Gillian Anderson, Emerald Fennell, Tobias Menzies, Helena Bonham Carter
Σύνοψη: Η ζωή στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ με φόντο τη γνωριμία, το γάμο και την προβληματική σχέση του πρίγκιπα Καρόλου με τη Νταϊάνα Σπένσερ, τη θητεία της Μάργκαρετ Θάτσερ και τον πόλεμο στα Φόκλαντς και το Άπαρτχαϊντ στην Νότια Αφρική.