18/9/20

Ο νεαρός Βαλάντερ - Young Wallander

Ο επιθεωρητής Κουρτ Βαλάντερ ήρωας σειράς βιβλίων του σουηδού συγγραφέα Χένινγκ Μάνκελ δεν είναι άγνωστος. Είναι ένας εξαιρετικά γήινος χαρακτήρας που διαλευκάνει όλες τις υποθέσεις που αναλαμβάνει ενώ η προσωπική του ζωή δεν θεωρείται εξίσου επιτυχημένη.

Είναι συναισθηματικός όσο του επιτρέπει η δουλειά του και με την πάροδο του χρόνου και την άτακτη ζωή που κάνει, τρώγοντας μάλιστα junk food, αποκτά σάκχαρο. Αυτά, στα βιβλία.
Εδώ σ’ αυτή τη βρετανικής παραγωγής τηλεοπτική σειρά των έξι επεισοδίων, παρακολουθούμε τα νιάτα του, την πρώτη του υπόθεση στην αστυνομία, πριν ακόμα ανακαλύψει τη μοναχικότητα, το άγχος, την υπερένταση και την κατάθλιψη. Είναι γοητευτικός (στο πρόσωπο του Άνταμ Πάλσον που τον υποδύεται), μόνιμα σκεπτικός, εσωστρεφής, λιγομίλητος και πανέξυπνος. Έχει και έναν εξαιρετικό μέντορα, τον προϊστάμενό του Χέμπεργκ, που τον υποδύεται ο Ρίτσαρντ Ντιλέιν. Ο Χέμπεργκ είναι άλλος ένας λιγομίλητος χαρακτήρας, έξυπνος, μειλίχιος, που όταν σφίξουν οι καταστάσεις μπορεί να γίνει πολύ δραστήριος. Θαυμάζει τον Βαλάντερ και νοιάζεται γι’ αυτόν, αλλά δεν του το δείχνει. Τον προορίζει πάντως για μεγάλα πράγματα.
Έτσι του αναθέτει μια υπόθεση που ως φόντο έχει πρόσφυγες και μετανάστες. Λεπτό θέμα που θέλει έξυπνους χειρισμούς, αλλά υπόθεση με βάθος και εμπλεκόμενους από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Μη νομίζετε ότι είναι εύκολα τα πράγματα στη Σουηδία, αλλά ο νεαρός Βαλάντερ με τη γλυκιά φατσούλα, καταφέρνει να γίνεται συμπαθής στους κατατρεγμένους που έχουν πάει εκεί να βρουν τον παράδεισό τους.
Η σειρά βλέπεται με αρκετό ενδιαφέρον. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Αστυνομική, Μυστηρίου, Δράμα (6 επεισοδίων των 45΄)
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο (2020)
Δημιουργός: Μπεν Χάρις
Σκηνοθεσία: Όλε Εντρέσεν, Γιένς Τζόνσον
Παίζουν: Άνταμ Πόλσον, Ρίτσαρντ Ντιλέιν, Λίαν Μπεστ, Ελίς Τσάπελ
Σύνοψη: Τα πρώτα βήματα του αστυνομικού Κουρτ Βαλάντερ καθώς αναλαμβάνει την πρώτη του υπόθεση.