28/7/20

22 Ιουλίου - Utøya 22. Juli

Στις 22 Ιουλίου 2011, πάνω από 500 παιδιά δέχτηκαν επίθεση στην κατασκήνωση του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Νορβηγίας σε ένα νησί έξω από το Όσλο από έναν ακροδεξιό, οπλισμένο με καραμπίνα τρομοκράτη. Νωρίτερα την ίδια μέρα, είχε βομβαρδίσει ένα κυβερνητικό κτίριο. Στη συνέχεια πήρε τον δρόμο για το νησί Utøya.

Ο Έρικ Πόουπ με βάση αυτή την τραγική ιστορία, γυρίζει μια ταινία θρίλερ, με φανταστικούς χαρακτήρες, αλλά βασισμένους σε εμπειρίες παιδιών που επέζησαν αυτού του μακελειού. Η ταινία ξεκινάει 12 λεπτά πριν τον πρώτο πυροβολισμό στο νησί. Η κάμερα ακολουθεί μια έφηβη κοπέλα. Μέσα από αυτή ο θεατής γνωρίζει και τους υπόλοιπους χαρακτήρες, τις αντιδράσεις τους στην είδηση της έκρηξης βόμβας στο Όσλο και γίνεται μάρτυρας της σύγχυσης μπροστά στο ασύλληπτο και ταυτόχρονα της θετικής τους στάσης και της ενότητας τους.
Η  κάμερα ακολουθεί από κοντά, ντοκιμαντερίστικα, το κορίτσι (εξαιρετική η Άντρεα Μπέρντζεν) σε όλη την ταινία. Είναι μια μακριά λήψη που συνεχίζει χωρίς μοντάζ, χωρίς μουσική ή κάποιο άλλο στοιχείο δραματοποίησης του γεγονότος. Ο σκηνοθέτης μεταφέρει στο θεατή την εμπειρία και την πραγματικότητα της κατάστασης χωρίς καλλωπισμούς και καταφέρνει να μη τον αποσπάσει από τον σκληρό πυρήνα της ιστορίας μη επιτρέποντάς του να σκεφτεί ότι βλέπει ταινία με τη βοήθεια κάποιου μοντάζ ή μιας παράλληλης αφήγησης ή της μουσικής. 
Ένα πραγματικό θρίλερ με αρκετό suspense, παρά το γεγονός ότι το φινάλε είναι γνωστό ως ιστορικό γεγονός. Μία ταινία για μια ιστορία αφοσίωσης, αλληλεγγύης και ελπίδας για το μέλλον. Μία ιστορία για την πίστη στην ενότητα, τις ισχυρές ιδέες, τον ιδεαλισμό και το μέλλον, που όμως καλύφθηκε από τη σκιά ενός τρομοκράτη. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 23/7/2020
Είδος: Θρίλερ (92')
Χώρα: Νορβηγία (2018)
Σκηνοθεσία: Έρικ Πόουπ  
Παίζουν: Άντρεα Μπέρντζεν, Αλεξάντερ Χόλμεν, Μπρέντε Φρίσταντ, Έλι Ράιανον Μίλερ Όσμπουρν, Τζένι Σβένεβιγκ, Ίνγκεμποργκ Ίνες Κιέβικ 
Σύνοψη: Στις 22 Ιουλίου του 2011, πάνω από 500 παιδιά δέχτηκαν επίθεση στην κατασκήνωση του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος σε ένα νησί έξω από το Όσλο από έναν ακροδεξιό, οπλισμένο με καραμπίνα τρομοκράτη. Νωρίτερα την ίδια μέρα, είχε βομβαρδίσει ένα κυβερνητικό κτίριο. Στη συνέχεια πήρε τον δρόμο για το νησί Utoya. Η δεκαοχτάχρονη Kaja και οι φίλοι της βρίσκονται στην κατασκήνωση και προσπαθούν να αφομοιώσουν την είδηση της βομβιστικής επίθεσης στο Όσλο. Ξαφνικά, ακούγονται πυροβολισμοί στο νησί. Η Kaja προσπαθεί να επιβιώσει. Λεπτό προς λεπτό. 
Διανομή: Feelgood