28/7/20

Ένα ντιβάνι στην Τυνησία - Un divan à Tunis

Μια νεαρή ψυχαναλύτρια, επιστρέφει από το Παρίσι στην Τυνησία σε αναβρασμό, εν μέσω μεγάλων κοινωνικών, οικονομικών, πολιτισμικών αλλαγών και προσπαθεί να στήσει ένα ψυχαναλυτικό ιατρείο… στην ταράτσα ενός σπιτιού.

Λίγο καιρό μετά την απότομη πτώση της δικτατορίας που βύθισε τη χώρα στο χάος και την ανασφάλεια, προκαλώντας αγωνία και απόγνωση στους ανθρώπους, η  Μανέλ Λαπιντί, που κάνει το σκηνοθετικό της ντεπούτο σε μεγάλου μήκους ταινία, επικεντρώνεται στο γενναίο σχέδιο της νεαρής γυναίκας που ανοίγει το γραφείο της σε μια χώρα σε αναβρασμό, χρησιμοποιώντας εργαλεία κωμωδίας για να ξεφύγει από το στερεότυπο δραματικό κοινωνικο-πολιτικό σχόλιο και να προσφέρει μια διαφορετική οπτική με έναν πιο κομψό και αποστασιοποιημένο τρόπο.
Το πετυχαίνει μιμούμενη τις ιταλικές κωμωδίες από τη δεκαετία του ’60 και του ’70 επιλέγοντας τραγούδια της τραγουδίστριας Mina και παρουσιάζοντας χαρακτήρες με αντιφάσεις, αδυναμίες, δύναμη και ηθική. Όλοι οι χαρακτήρες στην ταινία της, αντιμετωπίζουν μια μορφή μελαγχολίας και τα μικρά κωμικά διαλείμματα, τους κάνουν σύνθετους, ανθρώπινους και έτσι παγκόσμιους. Η ταινία έχει ένα ανοιχτό φινάλε που εμπνέει ελπίδα και αισιοδοξία.
Η Γκολσιφτέ Φαραχανί είναι τέλεια στο ρόλο της μετανάστριας που επιστρέφει από το Παρίσι που σπούδαζε στην πατρίδα, όπου και πάλι τη θεωρούν μετανάστρια… Γαλλίδα.
Συνολικά η ταινία είναι μια διασκεδαστική κωμωδία, που προσεγγίζει με χιούμορ την τυνησιακή κοινωνία, μέσα από ένα μωσαϊκό απολαυστικών χαρακτήρων και χιουμοριστικών καταστάσεων. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 23/7/2020 
Είδος: Κωμωδία, Δράμα (88΄)
Χώρα: Γαλλία (2019)
Σκηνοθεσία: Μανέλ Λαμπιντί 
Παίζουν: Γκολσιφτέ Φαραχανί, Ματζίντ Μασούρα, Άισα Μπεν Μιλεντ, Φεριέλ Καμαρί, Χισέμ Γιακουμπί 
Σύνοψη: Μετά από χρόνια σπουδών στο Παρίσι, η ψυχαναλύτρια Selma επιστρέφει στην πατρίδα της την Τυνησία αποφασισμένη να κυνηγήσει το όνειρό της και να ξεκινήσει το δικό της ιατρείο.
Διανομή: Feelgood