23/6/20

Η δίκη - Il processo

Αν σας έχει λείψει μια σειρά με ετικέτα «δικαστικό δράμα», η «Δίκη» είναι το αντιπροσωπευτικότερο σήριαλ (8 επεισοδίων διάρκειας περίπου 50 λεπτά το καθένα) που έχω δει ποτέ. Στο πρώτο επεισόδιο έχουμε την έρευνα για μια δολοφονία, ενώ τα υπόλοιπα επτά αφορούν τη δίκη της βασικής ύποπτης.
Ο εισαγγελέας που ασκεί τη δίωξη είναι γυναίκα και ο συνήγορος υπεράσπισης ένας γοητευτικός δικηγόρος μιας μεγάλης εταιρίας που ανήκει στο σύζυγο της κατηγορούμενης. Μέσα από αυτούς και από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες παρακολουθούμε μια δίκη, που εκτυλίσσεται κάτω από την επιγραφή «Ο νόμος είναι ίδιος για όλους» που υπάρχει πάνω από την έδρα του δικαστηρίου.
Έτσι, εκτός από το suspense εάν είναι πράγματι ένοχος η φερόμενη ως δολοφόνος αποκτούμε και μια σαφή εικόνα του ιταλικού δικαστικού συστήματος.   
Η ιστορία: Μια 17χρονη κοπέλα έχει δολοφονηθεί, το πτώμα της έχει βρεθεί σε ένα ποτάμι και ο αρχικά ύποπτος για τη δολοφονία της αποκαλύπτει ένα μεγάλο σεξουαλικό σκάνδαλο.  
Από εκεί και ύστερα κάθε επεισόδιο ξεκινά και τελειώνει με αμφιβολίες για όλους και για όλα. Εκτός τούτου, πέραν του δικαστικού χρώματος της σειράς, έχουμε και τα επιμέρους προσωπικά και οικογενειακά δράματα, που ανακύπτουν στην πορεία και εμπλέκουν σχεδόν όλα τους χαρακτήρες του σήριαλ.
Η εισαγγελέας Έλενα Γκουέρα (Βιτόρια Πουτσίνι) έχει πρόβλημα με τον πατέρα της, πρώην ανώτερο δικαστικό που ζει με προσωπική φρουρά, ο συνήγορος υπεράσπισης Ρουτζέρο Μπαρόνε (Φρανσέσκο Σκιάνα) είναι φιλόδοξος και για να αναρριχηθεί στην εταιρία της κατηγορουμένης και του συζύγου της φυσικά, θα κάνει τα πάντα και η κατηγορούμενη Λίντα Μόνακο (Καμίλα Φιλίπι) που αποτελεί και το κλειδί της υπόθεσης είναι μια αρκούντως μυστηριώδης γυναίκα αγνώστων προθέσεων. 
Για σειρά δικαστικού χαρακτήρα κρίνεται πολύ καλή. Κρατάει το ενδιαφέρον, έχει αστυνομική χροιά, διατηρεί μελοδραματικούς τόνους, διαθέτει ανεκτές ερμηνείες και υποβλητική μουσική από τον Τζόρτζιο Τζιαμπά. Βλέπεται με περιέργεια.   (Κριτική μου για το myfilm.gr)
INFO
Είδος: Θρίλερ, Δικαστικό (8 επεισόδια των 50΄)
Χώρα: Ιταλία (2019)
Δημιουργός: Αλεσάντρο Φάμπρι
Σκηνοθεσία: Στέφανο Λουντοβίτσι
Παίζουν: Βιτόρια Πουτσίνι, Φρανσέσκο Σκιάνα, Καμίλα Φιλίπι
Σύνοψη: Μια ομάδα χαρακτήρων εμπλέκεται στη βάναυση δολοφονία της Αντζέλικα, μιας κοπέλας 17 ετών που εμπλέκεται σε κάτι μεγαλύτερο από αυτήν: η εισαγγελέας η οποία ανακαλύπτει ότι βρίσκεται κοντά στο θύμα, ο συνήγορος υπεράσπισης που θεωρεί αυτή τη δίκη «ευκαιρία ζωής» και η Λίντα Μόνακο, η κατηγορούμενη, που επιμένει στην αθωότητά της. Όλοι αναζητούν την αλήθεια, περιμένοντας μια ετυμηγορία, η οποία θα δημιουργήσει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μια νέα πορεία για τη ζωή τους.
Προβάλλεται αποκλειστικά στο Netflix