10/6/20

Για όλα φταίει το γκαζόν - Gazon maudit

Η ταινία που όταν κυκλοφόρησε το 1995 κατέγραψε μια σημαντική μεταβολή στα ήθη του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, αφού έθεσε χωρίς ενοχές και προκαταλήψεις, στο κέντρο της αφήγησης την σχέση δυο γυναικών. 

Μέσα από αυτήν τη σχέση η κεντρική ηρωίδα θα ανακαλύψει έναν καινούριο κόσμο και θα δει την ζωή της με άλλο βλέμμα. H Λολί (η Βικτόρια Αμπρίλ) είναι παντρεμένη μ' έναν πολυάσχολο (και «γυναικά») επιχειρηματία. Η συζυγική της ζωή κυριαρχείται από ανία και ρουτίνα και όντας παραμελημένη, αντιμετωπίζει το μέλλον με παθητικότητα. Όμως μια μέρα ένα φορτηγό σταματά μπροστά στο σπίτι τους: ένα καινούριο άτομο, η Μαριχό (με τη μορφή της σκηνοθέτριας Ζοσιάν Μπαλασκό) θα εισβάλει στη ζωή τους και θα ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα της καθημερινότητας τους. Η Μαριχό θα γίνει ερωμένη της Λολί προς μεγάλη έκπληξη του συζύγου που έχει μάθει να είναι αυτός που κυνηγάει τις γυναίκες.
Γοητευτικό και διασκεδαστικό το φιλμ ανατρέπει ταμπού της εποχής εκείνης  με λεπτότητα και χιούμορ και αναδεικνύει για άλλη μια φορά τις ερμηνευτικές ικανότητες της σκηνοθέτριας, η οποία σημειωτέον είχε κερδίσει και ένα César Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας το 1989 για το παίξιμό της στην ταινία «Πολύ όμορφη για σένα» του Μπερνάρ Μπλιέ, όπου ο σύνθετος ρόλος της απέναντι στην Καρόλ Μπουκέ είχε καταχειροκροτηθεί. (Κριτική μου για το myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 11/6/2020
Είδος: Κωμωδία (104΄)
Χώρα: Γαλλία (1995)
Σκηνοθεσία: Ζοσιέν Μπαλασκό  
Παίζουν: Βικτόρια Αμπρίλ, Ζοσιέν Μπαλασκό, Αλέν Σαμπάτ, Τίκι Χολγκάντο, Κάθριν Χίγκελ 
Σύνοψη: Η Βικτόρια Αμπρίλ είναι η Λολί, η γλυκιά και όμορφη μητέρα δύο παιδιών, παντρεμένη με τον Λοράν... ένα σωβινιστικό γουρούνι που την απατά με την παραμικρή ευκαιρία! Όταν στη ζωή (άλλα και το σπίτι) του ζευγαριού εισβάλει η αποφασιστική Μαριχό, η ερωτική έλξη ανάμεσα στις δύο γυναίκες είναι άμεση, εκρηκτική και τελείως αναπάντεχη για τον μπερδεμένο Λοράν. Η Λολί όμως έχει βρει την απόλυτη ευτυχία: τρεις νύχτες στο ίδιο κρεβάτι με τον άντρα της, τρεις με την αγαπημένη της -και την Κυριακή ρεπό.
Διανομή: Rosebud21