4/3/20

Ο φύλακας – The warden - Sorkhpoust

Το ανάλαφρο αυτό θρίλερ-φυλακής, ουσιαστικά έχει σαν θέμα την απομυθοποίηση της εξουσίας των δεσμοφυλάκων και ιδιαίτερα -επί του προκειμένου- του διευθυντή μιας φυλακής που ετοιμάζεται να την εκκενώσει λόγω κατεδάφισης.

Το φιλμ ξεκινά με τη μετακόμιση επίπλων, αρχείων και φυσικά των κρατουμένων της φυλακής που βρίσκεται κοντά σε ένα αεροδρόμιο, την ίδια στιγμή που ο διευθυντής της πληροφορείται ότι λόγω της επιτυχημένης θητείας του εκεί, πρόκειται να πάρει προαγωγή και να μετατεθεί σε καλύτερη θέση. Τον βλέπουμε να πανηγυρίζει σαν μικρό παιδί μόνος του σε ένα δωμάτιο και να μεταμορφώνεται σε σκληρός και άτεγκτος όταν βγαίνει από αυτό για να συντονίσει τη μετακόμιση. Η χαρά του όμως δεν θα κρατήσει πολύ, αφού σε λίγο θα τον ειδοποιήσουν ότι από τους κρατούμενους λείπει ένας και μάλιστα ο θανατοποινίτης για τον οποίο από την προηγουμένη μέρα ετοίμαζαν την κρεμάλα.
Ενώ συντονίζει τις έρευνες για τον «απολεσθέντα» κρατούμενο, ο διευθυντής πρέπει ταυτόχρονα να διαχειριστεί αφενός την παρουσία μιας όμορφης κοινωνικής λειτουργού με την οποία φαίνεται ερωτευμένος και αφετέρου τα συνεργεία που έχουν έρθει να κατεδαφίσουν τη φυλακή (θα επεκταθεί ο διάδρομος απογειώσεων και προσγειώσεων ενός παρακείμενου αεροδρομίου το οποίο θα εγκαινιάσει σε μικρό χρονικό διάστημα ο Σάχης), καθώς και όλα όσα του τυχαίνουν στην εξέλιξη. Και δεν είναι λίγα…
Ο Ναβίντ Μοχαμαντζαντέχ, που υποδύεται τον διευθυντή της φυλακής, με τη σοβαροφάνειά του θυμίζει τον Πίτερ Σέλερς στο ρόλο του επιθεωρητή Κλουζό, και είναι απολαυστικός που όλα του πάνε στραβά, αλλά εκείνος με αυτοπεποίθηση συνεχίζει τις προσπάθειές του, τόσο για να μη χάσει την προαγωγή, όσο και για να κερδίσει τη συμπάθεια της κοινωνικής λειτουργού. Δύο σημαντικοί λόγοι που τον κάνουν αδυσώπητο εναντίον όλων.
Ο σκηνοθέτης Νιμά Τζαβιντί με το φακό του κινείται ευέλικτα στους σκοτεινούς διαδρόμους της φυλακής και ισορροπεί με μαεστρία μεταξύ του σοβαρού και του αστείου προσφέροντας ένα –συνολικά- ευχάριστο αποτέλεσμα. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
 INFO
Προβάλλεται από 5/3/2020
Είδος: Δράμα, Περιπέτεια, Αισθηματική (90’)
Χώρα: Ιράν (2019)
Σκηνοθεσία: Νιμά Τζαβιντί
Παίζουν: Ναβίντ Μοχαμαντζαντέχ, Παρινάζ Ιζαντυάρ, Μάνι Χαγχίχι
Σύνοψη: Δεκαετία του 1960, Ιράν επί τελευταίου Σάχη. Στη μέση του πουθενά, σε μια φυλακή που εκκενώνεται για να κατεδαφιστεί, ο ταγματάρχης Γιαχέντ κορδώνεται για την επικείμενη προαγωγή του. Σύντομα ωστόσο θα δει τα γαλόνια του να κινδυνεύουν, όταν ένας θανατοποινίτης κρατούμενος εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Στο παράδοξο ανθρωποκυνηγητό που ακολουθεί, ο Γιαχέντ γοητεύεται από μια κοινωνική λειτουργό, η οποία συμμετέχει στην έρευνα, πεπεισμένη όμως πως ο καταζητούμενος είναι αθώος. Ένα αγωνιώδες θρίλερ με φόντο τον καφκικό λαβύρινθο μιας άδειας φυλακής, όπου η παντοδυναμία της εξουσίας απομυθοποιείται και, όσο περνούν οι ώρες, καταρρέει.
Διανομή: Neo Films