27/3/20

Απίστευτο - Unbelievable

Πρόκειται για μια μίνι σειρά οκτώ επεισοδίων (διάρκειας περίπου 45 λεπτών το καθένα) που βασίζεται σε μια πραγματική ιστορία και διαπραγματεύεται ένα απίστευτο γεγονός που είχε φέρει στη δημοσιότητα ένα άρθρο των ρεπόρτερ Christian Miller και Ken Armstrong, για το οποίο κέρδισαν το βραβείο Πούλιτζερ το 2015.

Η ιστορία αφορά μια έφηβη, τη Μαρί, η οποία μια νύχτα βιάζεται στο ίδιο της το δωμάτιο από έναν άγνωστο ο οποίος και τη φωτογραφίζει απειλώντας την ότι θα δημοσιοποιήσει τις φωτογραφίες και στη συνέχεια την εξαναγκάζει να πλυθεί στο μπάνιο της, ώστε να εξαφανιστούν τα ίχνη DNA του.
Η οδύσσεια της Μαρί θα ξεκινήσει όμως από τη στιγμή που θα καταγγείλει το γεγονός στην αστυνομία με την ελπίδα να δικαιωθεί. Εξαναγκαζόμενη να επαναλάβει την ιστορία του βιασμού, σε όλους τους αρμόδιους (αστυνομία, ομοσπονδιακούς, ψυχολόγους, δημοσιογράφους κλπ) θα αναγκαστεί στο τέλος να ανακαλέσει την αρχική της δήλωση προκειμένου να την αφήσουν ήσυχη να βρει την ηρεμία της. Αυτό θα της κοστίσει με μήνυση εις βάρος της από την αστυνομία για ψευδείς δηλώσεις και άσκοπη κινητοποίηση του μηχανισμού. Με το ψέμα της οδηγείται σε ένα αδιέξοδο, το οποίο θα την παρασύρει σε γενική κατακραυγή και απόρριψη από τους φίλους και γνωστούς της και στον οίκτο εκ μέρους της κοινωνίας. 
Η Κέιτλιν Ντέβερ ως Μαρί είναι απόλυτα πειστική και κατακτά τον θεατή, ό οποίος συμπάσχει με τα όσα απίστευτα της συμβαίνουν.
Δυο ντετέκτιβ όμως με τελείως διαφορετικούς χαρακτήρες, η Γκρέις Ράσμουσεν και η Κάρεν Ντυβάλ έχουν πάρει προσωπικά μια σειρά βιασμών που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά μεταξύ τους και συμπτωματικά ταιριάζουν με εκείνα του βιασμού της Μαρί. Αυτά τα χαρακτηριστικά και το γεγονός ότι οι άρρενες συνάδελφοί τους «αδιαφορούν» και «κλείνουν» τις υποθέσεις γραφειοκρατικά και σύντομα, τις φέρνουν κοντά και αποφασίζουν να ερευνήσουν εξονυχιστικά και από κοινού όλες τις υποθέσεις.
Χωρίς βίαιες και σκληρές σκηνές, η σειρά σοκάρει και μαγνητίζει το θεατή, ο οποίος παρακολουθεί με αγωνία, τόσο την ψυχολογική κατάσταση και τις δυσκολίες της Μαρί στις ανάδοχες οικογένειες που τοποθετείται, όσο και τις ενέργειες των δύο ντετέκτιβ, που τις υποδύονται έξοχα η Τόνι Κολέτ και η Μέριτ Γουίβερ.(Κριτική μου για το myfilm.gr)
INFO
Σήριαλ 8 επεισοδίων
Δημιουργοί: Susannah Grant, Michael Chabon, Ayelet Waldman
Παίζουν: Kaitlyn Dever, Toni Collette, Merritt Wever
Σύνοψη: Μίνι σειρά, βασισμένη στην πραγματική ιστορία μιας έφηβης που κατηγορήθηκε για ψευδή καταγγελία βιασμού και στις προσπάθειες δύο γυναικών ντετέκτιβ που προσπαθούν να ανακαλύψουν την αλήθεια.
Προβάλλεται αποκλειστικά στο Netflix